Linkovi

Zelenski za AP: Svaka ruska pobjeda može biti opasna


Intervju sa ukrajinskim predsjednikom u vozu koji puituje prema regionu Sumy.
Intervju sa ukrajinskim predsjednikom u vozu koji puituje prema regionu Sumy.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy upozorio je u utorak da bi Rusija mogla početi stvarati međunarodnu podršku za sporazum koji bi mogao zahtijevati od Ukrajine da napravi neprihvatljive kompromise, osim ako njegova nacija ne pobijedi u dugotrajnoj bitci u ključnom istočnom gradu.

On je takođe pozvao lidera Kine, koji je dugo bio povezan sa Rusijom, da poseti.

Ako bi Bakhmut pao u ruke ruskih snaga, njihov predsjednik Vladimir Putin bi "prodao ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu", rekao je Zelenskyy u ekskluzivnom intervjuu za Associated Press.

"Ako osjeti malo krvi - osjeti miris da smo slabi - gurat će, gurati, gurati", rekao je Zelenskyy na engleskom, koji je koristio za gotovo cijeli intervju.

Ukrajinski lider razgovarao je za AP u vozu koji ga je vozio preko Ukrajine, do gradova u blizini nekih od najžešćih borbi i drugih u kojima su snage njegove zemlje uspješno odbile rusku invaziju.

Od tada je Ukrajina — koju podržava veći dio Zapada — iznenadila svijet snagom svog otpora protiv veće, bolje opremljene ruske vojske. Ukrajinske snage zadržale su svoj glavni grad Kijev i potisnule Rusiju iz drugih strateški važnih oblasti.

Ali kako rat ulazi u drugu godinu, Zelenskyy se usredotočuje na to da zadrži visoku motivaciju kako u svojoj vojsci tako i u općenitoj ukrajinskoj populaciji - posebno milionima koji su pobjegli u inostranstvo i onih koji žive u relativnom komforu i sigurnosti daleko od linija fronta.

Zelenskyy je također dobro svjestan da je uspjeh njegove zemlje dobrim dijelom rezultat talasa međunarodne vojne podrške, posebno iz Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope. No, neki u Sjedinjenim Državama – uključujući republikanca Donalda Trumpa, bivšeg američkog predsjednika i sadašnjeg kandidata za 2024. – doveli su u pitanje treba li Washington nastaviti da opskrbljuje Ukrajinu milijardama dolara vojne pomoći.

Trumpov vjerovatni republikanski rival, guverner Floride Ron DeSantis, također je sugerirao da odbrana Ukrajine u "teritorijalnom sporu" s Rusijom nije značajan prioritet američke nacionalne sigurnosti. Kasnije je tu izjavu vratio nakon što se suočio s kritikama iz drugih dijelova GOP-a.

Zelenskyy nije spomenuo imena Trumpa ili bilo kojeg drugog republikanskog političara - brojke s kojima bi se možda morao suočiti ako su pobijedili na izborima 2024. Ali je rekao da se brine da bi na rat mogle uticati promjene političkih snaga u Washingtonu.

"Sjedinjene Države zaista razumiju da ako nam prestanu pomagati, nećemo pobijediti", rekao je on u intervjuu. Pijuckao je čaj dok je sjedio na uskom krevetu u skučenoj, neukrašenoj kabini za spavanje u vozu državne željeznice.

Predsjednikovo pažljivo kalibrirano putovanje željeznicom bilo je izvanredno putovanje kopnom kroz zemlju u ratu. Zelenskyy, koji je postao prepoznatljivo lice širom svijeta dok uporno priča svoju stranu priče naciji za nacijom, iskoristio je putovanje izgradnje morala da prenese svoju značajnu moć u regije blizu linija fronta.

Putovao je s malim brojem savjetnika i velikom grupom teško naoružanih službenika sigurnosti obučenih u ratne uniforme. Njegove destinacije uključuju ceremonije obilježavanja godišnjice oslobođenja gradova u regiji Sumy i posjete trupama stacioniranim na položajima fronta u blizini Zaporožja. Svaka posjeta je držana u tajnosti sve do njegovog odlaska.

Zelenski je nedavno napravio sličnu posjetu u blizini Bakhmuta, gdje su ukrajinske i ruske snage mjesecima bile zatvorene u žestokoj i krvavoj borbi. Dok su neki zapadni vojni analitičari sugerirali da grad nije od značajnog strateškog značaja, Zelenskyy je upozorio da bi gubitak bilo gdje u ovoj fazi rata mogao ugroziti teško izboreni zamah Ukrajine.

“Ne možemo izgubiti korake jer je rat kolač – komadići pobjede. Male pobjede, mali koraci”, rekao je.

Komentari Zelenskog bili su priznanje da bi gubitak sedmomjesečne bitke za Bakhmut – najduže u ratu do sada – bio više skup politički nego taktički poraz.

Predvidio je da bi pritisak zbog poraza u Bakhmutu došao brzo - kako od međunarodne zajednice tako i unutar njegove zemlje. „Naše društvo će se osećati umorno“, rekao je. “Naše društvo će me natjerati da napravim kompromis s njima.”

Za sada, Zelenskyy kaže da nije osjetio takav pritisak. Međunarodna zajednica se uglavnom okupila oko Ukrajine nakon ruske invazije 24. februara 2022. godine. Posljednjih mjeseci, parada svjetskih lidera posjetila je Zelenskog u Ukrajini, a većina putuje u vozovima sličnim onima koje Zelensky koristi za prelazak preko zemlje.

U svom intervjuu za AP, Zelenski je uputio poziv Ukrajine jednom značajnom i strateški važnom lideru koji nije prošao put — kineskom predsjedniku Xi Jinpingu. "Spremni smo da ga vidimo ovdje", rekao je. “Želim razgovarati s njim. Imao sam kontakt s njim prije rata. Ali tokom cijele ove godine, više od jedne godine, nisam.”

Kina, ekonomski usklađena i politički naklonjena Rusiji tokom mnogih decenija, pružala je Putinu diplomatsko pokriće zalažući se za zvaničnu poziciju neutralnosti u ratu.

Xi je prošle sedmice posjetio Putina u Rusiji, podižući izglede da bi Peking mogao biti spreman da Moskvi obezbijedi oružje i municiju koja joj je potrebna da napuni svoje iscrpljene zalihe. Ali Xijevo putovanje je završeno bez ikakve takve najave. Nekoliko dana kasnije, Putin je najavio da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, koja je susjedna Rusiji i koja gura nuklearne zalihe Kremlja bliže teritoriji NATO-a.

Zelenskyy je sugerirao da je Putinov potez imao za cilj da odvrati pažnju od nedostatka garancija koje je dobio od Kine.

"Šta to znači? To znači da posjeta nije bila dobra za Rusiju”, spekulirao je Zelenski.

Predsjednik daje nekoliko predviđanja o najvećem pitanju koje visi nad ratom: kako će se on završiti. Izrazio je, međutim, uvjerenje da će njegova nacija pobijediti nizom "malih pobjeda" i "malih koraka" protiv "veoma velike zemlje, velikog neprijatelja, velike vojske" - ali vojske, kako je rekao, "malog srca". ”

A sama Ukrajina? Dok je Zelenskyy priznao da nas je rat „promijenio“, rekao je da je na kraju njegovo društvo učinio jačim.

"Moglo je ići na jedan način, da podijeli zemlju, ili na drugi način - da nas ujedini", rekao je. „Tako sam zahvalan. Zahvalan sam svima - svakom pojedinačnom partneru, našem narodu, hvala Bogu, svima - što smo pronašli ovaj put u ovom kritičnom trenutku za naciju. Pronalaženje ovog puta je bila stvar koja je spasila našu naciju, a mi smo spasili svoju zemlju. Mi smo zajedno."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG