Linkovi

Ukrajina napala duboko iza fronta dok se sve više govori o kontraofanzivi


Ruskje zastave u Melitopoljui
Ruskje zastave u Melitopoljui

Ukrajina je u srijedu napala željezničko skladište i isključila struju u gradu Melitopolju koji je okupirala Rusiju duboko je iza linije fronta usred sve češćih najava iz Kijeva o kontranapadu na ruske snage istrošene neuspjelom zimskom ofanzivom.

Neprovjerene slike na internetu pokazuju eksplozije koje obasjavaju noćno nebo u Melitopolju, bazi ruske administracije u Zaporožju, jednoj od pet ukrajinskih provincija za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala.

Ukrajinski gradonačelnik u egzilu potvrdio je eksplozije. Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na zvaničnike koje je postavila Moskva, saopštila je da je oštećeno željezničko skladište i da je u gradu i obližnja selima nestalo struje.

Melitopolj, sa predratnim stanovništvom od oko 150.000, je željezničko logističko čvorište za ruske snage u južnoj Ukrajini i dio kopnenog mosta koji povezuje Rusiju sa okupiranim poluostrvom Krim.

Nije bilo javnih informacija o oružju koje bi Ukrajina mogla koristiti za napad. Grad je na dalekoj ivici dometa ukrajinskih raketa HIMARS i nadomak novijeg oružja koje se, kako se navodi, raspoređuje, uključujući bombe JDAM iz zraka i GLSDB municiju sa zemlje koju su obećale Sjedinjene Države. Rusija je saopštila da je u utorak oborila GLSDB, prvi put.

Udar bi mogao ometati pozadinu Moskve u trenutku kada je Kijev sugerirao da bi uskoro mogao krenuti u kontranapad protiv ruskih snaga koje nisu osigurale velike pobjede u višemjesečnoj ofanzivi uprkos najkrvavijim borbama u ratu.

Melitopolj se nalazi južno od ruske nuklearne elektrane Zaporožje, koju je u srijedu posjetio šef nuklearne agencije UN-a Rafael Grossi, koji je ponovio pozive za sigurnom zonom, rekavši da se situacija nije poboljšala i da su se borbe u blizini pogoršale.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG