Linkovi

Ukrajina: Restrikcije za izdavanje pasoša vojno sposobnim muškarcima u inostranstvu


Muškarac pokazuje dvije poruke na svom mobilnom telefonu: "Vaš pasoš i lična karta su spremni" i "Izdavanje dokumenata obustavljeno iz tehničkih razloga"
Muškarac pokazuje dvije poruke na svom mobilnom telefonu: "Vaš pasoš i lična karta su spremni" i "Izdavanje dokumenata obustavljeno iz tehničkih razloga"

Ukrajinska vlada je dodatno pooštrila propise u nastojanju da reši problem nedostatka vojnika, te je odobrila pravila koja privremeno zabranjuju vojno sposobnim muškarcima da apliciraju za pasoše u inostranstvu.

Odredbe i naknadno pojašnjenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova objavljeni su u srijedu, dan pošto je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba suspendovao konzularne usluge za muškarce od 18 do 60 godina do 18. maja. On je kritikovao one koji borave u inostranstvu kako bi izbjegli služenje u 26 mjeseci dugom ratu protiv Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da će podnosioci zahtjeva za specijalnu potvrdu kojom se izjašnjavaju da žele da se vrate u Ukrajinu moći da dobiju pomoć u ambasadama i konzulatima.

Redovne usluge, kako je navedeno, biće nastavljene 18. maja, a tada će se obrađivati prijave primljene poslije 23. aprila.

Tada treba da stupi na snagu novi zakon o mobilizaciji, čiji je cilj povećanje broja vojnika kroz podsticaje dobrovoljcima i kažnjavanje onih koji izbjegavaju regrutovanje.

Stotine hiljada vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca živi u inostranstvu, uključujući oko 860.000 u Evropskoj uniji, a zemlja se suočava sa nedostatkom vojnika u kampanji protiv bolje opremljene i veće ruske vojske.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da privatne agencije više neće moći da se bave zahtjevima za pasoše, već samo vladine misije.

Navedeno je da se nova ograničenja ne odnose na državljane kojima je sada dozvoljeno da prelaze državne granice dok je na snazi vanredno stanje, uključujući i one sa invaliditetom.

U svom komentaru na obustavu konzularnih usluga u utorak, Kuleba je rekao da je neprikladno da muškarci koji podliježu registraciji žive u inostranstvu, ali i dalje žele da primaju državne usluge.

"Boravak u inostranstvu ne oslobađa građanina njegovih obaveza prema otadžbini", napisao je on u poruci na platformi X.

Ruski raketni napad na Čerkasi

Zvaničnici u centralnoj Ukrajini saopštili su u četvrtak da je u ruskom raketnom napadu povređeno najmanje šest osoba u regionu Čerkaska.

Ihor Taburec, regionalni guverner Čerkasa, rekao je da su udarni talasi od eksplozije i ostaci projektila oštetili skoro 50 kuća.

Na jugu Ukrajine, najviši zvaničnik kog je Rusija postavila u Zaporožju, rekao je u četvrtak da su u ukrajinskom napadu dronom poginule dvije osobe.

Jevgenij Balicki je na Telegramu saopštio da se napad dogodio u selu jugoistočno od grada Zaporožja, a uključivao je i napad na automobil.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se u četvrtak Britaniji na njenim najnovijim sankcijama protiv Rusije i paketu pomoći Ukrajini od više od 600 miliona dolara, dok je britanski ministar finansija Jeremy Hunt posjetio Kijev.

"Posebnu pažnju smo posvetili politici sankcija", rekao je Zelenski. "Važno je proširiti restriktivne mere protiv Rusije i učiniti nemogućim zaobilaženje sankcija".

To je uslijedilo nakon večernje video poruke Zelenskog u srijedu u kojoj se zahvalio SAD na njihovim obećanjima o pomoći Ukrajini. Zelenski je izrazio zahvalnost liderima SAD i "svim Amerikancima koji shvataju potrebu da Putinu uskrate vjetar u jedrima, a ne da mu se potčine, jer će samo tada zaista biti manje prijetnji slobodi".

U izveštaju su korištene neke informacije agencija Reuters, AP i Agencije Frans pres.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG