Linkovi

Britanija stavlja vojnu industriju u 'ratno stanje', Ukrajini oružje vrijedno 500 miliona funti


Britanski premijer Rishi Sunak, poljski premijer Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziraju ispred vojnika iz Poljske (L) i Britanije (R) u Varšavskoj oklopnoj brigadi u Varšavi, Poljska, 23. aprila 2024. godine.
Britanski premijer Rishi Sunak, poljski premijer Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziraju ispred vojnika iz Poljske (L) i Britanije (R) u Varšavskoj oklopnoj brigadi u Varšavi, Poljska, 23. aprila 2024. godine.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak objavio je u utorak u Varšavi da ta zemlja svoju obrambenu industriju stavlja u "ratnu stanje" povećanjem potrošnje za obranu na 2,5 posto BDP-a do kraja desetljeća, usljed zabrinutosti NATO-a zbog mogućih posljedica ruskog rata u Ukrajini.

Sunak je tokom posjeta glavnom gradu Poljske najavio povećanje potrošnje znatno iznad cilja od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je postavio Sjevernoatlantski savez.

Do najave je došlo nakon novog obećanja da će Ukrajini poslati oružje u vrijednosti od 500 miliona funti (581 milion eura), uključujući projektile, oklopna vozila i municiju.

Povećanu potrošnju opisao je kao "najveće jačanje naše nacionalne obrane u generaciji".

"U svijetu koji je najopasniji od kraja Hladnog rata, ne možemo biti zadovoljni", rekao je Sunak na brifingu za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom 23. aprila.

"Kako se naši protivnici gomilaju, moramo učiniti više na obrani naše zemlje, naših interesa i naših vrijednosti", naglasio je.

Sunak je obećao dodatnih 75 milijardi funti (87 milijardi eura) za obranu u sljedećih šest godina. Cilj od 2,5 posto potrošnje BDP-a bio je ponovljeni cilj koji je postavio bivši premijer Boris Johnson 2022. godine

Sunak i njegov šef riznice, Jeremy Hunt, prethodno su samo rekli da će cilj od 2,5 posto biti ispunjen kada to ekonomski uvjeti dopuste.

"Stavit ćemo vlastitu obrambenu industriju Ujedinjenog Kraljevstva u ratno stanje", rekao je Sunak okupljenim britanskim vojnicima koji služe na istočnoj fronti NATO-a.

"Jedna od središnjih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe streljiva i da ih industrija može brže obnoviti", dodao je.

Prema novom planu potrošnje, britanski obrambeni proračun odmah će se povećati, a potom će se stalno povećavati kako bi dosegnuo 87 milijardi funti na kraju desetljeća.

Prije deset godina čelnici NATO-a složili su se izdvojiti dva posto BDP-a za obrambenu potrošnju. Britanija je potrošila više od toga tokom proteklog desetljeća, ali nikad više od 2,35 posto u 2020., prema podacima NATO-a.

Službene brojke Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da je potrošnja za obranu prošle godine iznosila oko 55,5 milijardi funti.

Podaci NATO-a pokazali su da je to iznosilo oko 2,07 posto BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva, ispred zemalja koje uključuju Francusku i Njemačku, ali iza Poljske, SAD-a, Estonije i drugih.

Sunak je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi potvrdio slanje pomoći i "uvjerio ga u nepokolebljivu potporu Ujedinjenog Kraljevstva obrani Ukrajine od brutalnih i ekspanzionističkih ambicija Rusije", saopćio je Sunakov ured.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva rekle su da nova pomoć Ukrajini uključuje 400 vozila, 60 čamaca, 1.600 topova i četiri miliona komada municije, u vrijeme kada se Ukrajina bori zaustaviti napredovanje ruskih snaga na istočnoj liniji fronte u ratu koji je sada u trećem ratu godina.

Pošiljka će uključivati britanske rakete dugog dometa Storm Shadow, koje imaju domet od nekih 240 kilometara i pokazale su se učinkovitima u gađanju ruskih ciljeva.

Sunak je rekao da britanska predanost "pokazuje da Ukrajina nije sama i da Ukrajina nikada neće biti sama".

Međutim, Downing Street nije naznačio hoće li pomoć odmah biti dostupna za isporuku.

Zelenski se založio za veću međunarodnu pomoć, upozoravajući da će njegova zemlja bez nje izgubiti rat.

Objava je uslijedila tri dana nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, dok su se američki zastupnici žurili da isporuče novu rundu američke potpore ratom razorenom savezniku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG