Linkovi

Ukrajinski par, oboje ratni zarobljenici, konačno zajedno


Pripadnici ukrajinske granične straže i bivši ratni zarobljenici Ilija Muzyka i Alina Panina igraju se s Alininim službenim psom 'Roksi' dok šetaju parkom u Novovoljinsku
Pripadnici ukrajinske granične straže i bivši ratni zarobljenici Ilija Muzyka i Alina Panina igraju se s Alininim službenim psom 'Roksi' dok šetaju parkom u Novovoljinsku

Kada je Ilija Muzyka, 29-godišnji graničar u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, zarobljen ubrzo nakon ruske invazije punog razmjera, bojao se da više nikada neće vidjeti svoju zaručnicu.

Alina Panina je, bez njegovog znanja, takođe odvedena kao ratni zarobljenik (POW) nekoliko nedelja kasnije u istom gradu. Sada se par konačno ponovo okupio i počinje da obnavlja svoje živote u zapadnoj Ukrajini.

"Nisam znala da li je bila ili je još uvijek u zarobljeništvu", rekao je Muzyka Reutersu, dok su se prisjećali svoje izvanredne priče.

"Toliko sam razmišljao da mi je to zeznulo glavu", rekao je o vremenu provedenom u ruskom zarobljeništvu. "Mora da sam je hiljadu puta zakopao u svojoj glavi."

Muzyka i Panina su zajedno od 2019. godine, a upoznali su se na poslu. Godine 2021. poslani su u prometnu trgovačku luku u Mariupolju kao voditelji pasa, pregledavajući teret sa svojim španijelima, Jessie i Sonia.

Kada je Rusija izvršila invaziju prije skoro dvije godine, njene snage su brzo opkolile Mariupolj, razorivši veliki dio grada i pretvorivši ga u najsmrtonosnije bojno polje sukoba.

Panina i Muzyka su rekli da su se naoružali i uputili u tvornicu Azovmash da je brane, ali su razdvojeni 10. aprila kada se ona preselila na novu lokaciju, povevši oba psa sa sobom.

Dva dana kasnije, Muzyku su zarobili Rusi, ne znajući za sudbinu svog partnera.

Panina je završila u džinovskoj čeličani Azovstal u Mariupolju, gdje su ukrajinske trupe vodile konačnu, izgubljenu borbu protiv Rusa. Nakon što im je predsjednik Volodimir Zelenski naredio da se predaju, i ona je zarobljena 17. maja.

Govoreći pored Muzyke u njihovoj kući u Novovolinsku, na krajnjem zapadu Ukrajine, 27-godišnjakinja je rekla da je odvojena od boraca, kao i od dva španijela. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti njihove izjave.

"Kada su me vodili u Rusiju, prošli smo pored mjesta gdje su držani psi i oni su lajali dok su me tjerali. Ovo je bio posljednji put da sam ih čula."

Ukrajinska granična straža i bivša ratna zarobljenica Alina Panina grli svog službenog psa 'Roksi' u Novovoljinsku
Ukrajinska granična straža i bivša ratna zarobljenica Alina Panina grli svog službenog psa 'Roksi' u Novovoljinsku

GLAD PA SREĆA

Panina je rekla da je nekoliko puta selila po Rusiji i okupiranoj Ukrajinu. Rusko postupanje opisala je kao grubo i prisjetila se kako su joj otmičari lagali, rekavši da je poražena Ukrajina podijeljena između Moskve i Evrope.

Panina je puštena u južni region Zaporožja u oktobru 2022. godine, ne znajući šta se dogodilo Muzyki.

Oslobođen je više od godinu dana kasnije, 3. januara.

Muzyka je rekao da je držan u ruskom kampu, čiju lokaciju ne zna, gdje je smršao jer nije bio pravilno hranjen.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar na izjave Muzyke i Panine.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je oko 8.000 Ukrajinaca, kako civilnih tako i vojnih, u zarobljeništvu u Rusiji. Kažu da je bilo oko 50 razmjena u kojima je učestvovalo oko 3.000 ljudi, uglavnom oružanih snaga.

Moskva ne daje ukupne brojke o broju Rusa koje Ukrajina drži.

Nakon što je Muzyka oslobođen, njegovo prvo pitanje ocu bilo je gdje je Panina. Kada mu je rečeno da se vratila kući više od godinu dana, rekao je: "Bio sam izvan sebe, preplavljen emocijama."

Par se ponovo sastao u Kijevu.

Pripadnici ukrajinske granične straže i bivši ratni zarobljenici Illia Muzyka i Alina Panina na intervjuu za Reuters u Novovolynsku.
Pripadnici ukrajinske granične straže i bivši ratni zarobljenici Illia Muzyka i Alina Panina na intervjuu za Reuters u Novovolynsku.

"Čekali smo toliko dugo da progovorimo, da se zagrlimo, da razgovaramo", prisjeća ee Panina. "Bili smo tako sretni."

Muzyka i Panina su odlučili da odlože svoje vjenčanje. Planirali su da se vjenčaju u martu 2022. godine, ali Muzyki treba više vremena da se oporavi.

Imaju novog španijela, Roxy, koja je pas tragač koji radi s Paninom na njenom novom poslu kao carinski čuvar u zapadnom gradu Lucku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG