Linkovi

Samit EU složio se o pomoći Ukrajini, prevazilazeći prigovore Mađarske


EU Summit Belgija
EU Summit Belgija

Lideri Evropske unije jednoglasno su se u četvrtak složili da daju 50 milijardi euranove pomoći Ukrajini, rekao je predsjedavajući samita, prevazilazeći otpor Mađarske.

Prije početka samita, čelnici EU izvršili su pritisak na Mađarsku da ukine svoju blokadu, govoreći premijeru Viktoru Orbanu da mora izabrati stranu u egzistencijalnom izazovu koji predstavlja ruski rat.

"Imamo dogovor. Jedinstvo", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u postu na X. "Svih 27 lidera složilo se oko dodatnih 50 milijardi eura podrške za Ukrajinu u okviru budžeta EU."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum, rekavši da će pomoć ojačati dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost njegove zemlje dok se rat s Rusijom približava trećoj godini.

Ukrajinske dolarske obveznice su ojačale na vijestima. Kijev, koji se uvelike oslanja na zapadnu pomoć dok se bori protiv Moskve, rekao je da očekuje da će dobiti prvu tranšu od 4,5 milijardi eura od EU u martu.

Sporazum dolazi nakon sedmica prepirki s Orbanom, koji je prošlog decembra stavio veto na paket pomoći.​

Diplomate su za Reuters rekli da se, u zamjenu za zeleno svjetlo Mađarske za pomoć Ukrajini, blok nije obavezao da će osloboditi bilo koji od milijardi eura EU fondova namijenjenih Mađarskoj, koje je Brisel zamrznuo zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu zakon u zemlji.

Rekli su da sporazum uključuje godišnju raspravu o paketu i opciju da se on revidira za dvije godine "ako bude potrebno", ali bez prava veta za Budimpeštu.​

Lideri Njemačke, Poljske, Belgije i Finske su, između ostalih, stigli na samit i rekli da je ključno da se blok 27 nacija složio da ponudi pomoć Kijevu iz svog zajedničkog budžeta do 2027. godine.

Orban, koji je gajio bliske veze s Moskvom, pojačao je kritike na račun strategije EU da podrži Ukrajinu finansijskom i vojnom pomoći dok se rat Rusije protiv njenog susjeda približava dvogodišnjoj granici.

Orban u četvrtak nije razgovarao s novinarima o dolasku na samit kako bi se odlučilo o strategiji EU o najvećem sukobu u Evropi od Drugog svjetskog rata.
Umjesto toga, on je objavio svoje slike na društvenim mrežama kako hoda oko traktora uoči protesta farmera u Briselu u četvrtak.

Iz Mađarske za sada nije bilo komentara o dogovoru.

Njemački kancelar Olaf Scholz je u četvrtak jasno stavio do znanja kakva su očekivanja ostalih 26 zemalja EU, rekavši da je EU "zajednica u kojoj su svi solidarni".

Poljski premijer Donald Tusk složio se: "Kao zajednica, ne možemo odustati od ovoga. Danas je trenutak kada premijer Orban treba da vidi da je vrijeme za njegove igre isteklo. Mora da razmisli da li je unutra ili van", rekao je novinarima.

Odluka EU dolazi u trenutku neizvjesnosti oko budućnosti američke pomoći Ukrajini. Neki zvaničnici EU rekli su da će Kijev, bez nove budžetske podrške, ostati bez gotovine u martu.

Orban je imao mnogo gorkih sukoba sa EU, cjenkajući se oko milijardi eura namijenjenih Budimpešti u zajedničkom budžetu EU, ali je zamrznut zbog zabrinutosti zbog demokratskog nazadovanja.

Mađarski premijer je također kritizirao sankcije Zapada Rusiji otkako je Moskva ušla u rat u Ukrajini, najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG