Linkovi

Ukrajina i Rusija razmijenile zarobljenike


Nakon razmjene na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini
Nakon razmjene na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini

Rusija i Ukrajina saopćile su u srijedu da su izvršile razmjenu zarobljenika, prvu od prošlonedjeljnog pada ruskog vojnog transportnog aviona za koji Moskva kaže da je prevozio 65 ukrajinskih vojnika uoči slične razmjene.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je svaka strana vratila 195 vojnika i da će njeni vojnici biti prebačeni u Moskvu na medicinsku i psihološku pomoć.
Državna novinska agencija RIA navodi da su Ujedinjeni Arapski Emirati odigrali ulogu u posredovanju u dogovoru.

"31. januara, kao rezultat pregovaračkog procesa, 195 ruskih vojnika koji su bili u zarobljeništvu u smrtnoj opasnosti vraćeno je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima. Zauzvrat je predato tačno 195 zarobljenika iz oružanih snaga Ukrajine", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je na svom službenom računu na X da je to jedna od najvećih razmjena do sada. Dao je nešto veći broj za broj vraćenih Ukrajinaca.

"Naši ljudi su se vratili. Njih 207. Vraćamo ih kući bez obzira na sve", rekao je Zelenski.

Ukrajinsko vladino tijelo zaduženo za ratne zarobljenike saopštilo je da je 50. razmjena zarobljenika te vrste vratila kući vojnike uključene u odbranu gradova Mariupolj i Herson, kao i vojnike koje je Rusija zarobila na Zmijskom ostrvu u Crnom moru.

Navodi se da su među vraćenima bili marinci i borbeni ljekari i da je 36 vraćenih Ukrajinaca imalo povrede ili teške bolesti.

Dvije zemlje su vršile periodične zamjene zarobljenika preko posrednika od početka rata prije skoro dvije godine, uprkos odsustvu bilo kakvih mirovnih pregovora između njih od prvih mjeseci sukoba.

Najnovija i najveća razmjena bila je 3. januara, kada su razmijenili ukupno 478 zarobljenika uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rusija kaže da je Ukrajina raketom zemlja-zrak oborila avion sa zarobljenicima za prošlosedmičnu razmjenu i da su sva 74 osobe u njemu poginule.

Ukrajina nije ni potvrdila ni demantovala da je oborila avion, te je zatražila dokaz o tome ko je bio u njemu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG