Linkovi

Ukrajina napada duž cijele fronte, kaže Zelenskiy, dok Rusija zaustavlja plin


Local residents inspect cars destroyed by recent shelling in the course of Ukraine-Russia conflict in the Russian-controlled city of Enerhodar in Zaporizhzhia region, Ukraine, Aug. 30, 2022.
Local residents inspect cars destroyed by recent shelling in the course of Ukraine-Russia conflict in the Russian-controlled city of Enerhodar in Zaporizhzhia region, Ukraine, Aug. 30, 2022.

Ukrajinske trupe napale su ruske položaje duž cijele fronte, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, dok je Rusija zaustavila opskrbu plinom putem glavnog plinovoda Njemačkoj navodeći potrebu za održavanjem.

Odvojeno, tim UN-ovog nuklearnog nadzornika krenuo je iz Kijeva prema nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia na jugu Ukrajine kako bi procijenio bilo kakvu štetu nakon što je granatiranje u blizini izazvalo strahove od radijacijske katastrofe.

Ukrajina, naoružana sofisticiranim oružjem koje je dopremio zapad, pokrenula je ove sedmice novi napad kako bi povratila teritorij na svom jugu. Zelenski, koji je pozvao ruske vojnike da bježe spašavajući svoje živote, rekao je da su njegove snage također u ofanzivi na istoku.

"Aktivni vojni angažman sada se odvija duž cijele crte bojišnice: na jugu, u regiji Harkov, u Donbasu", rekao je Zelenskij u svom noćnom obraćanju u utorak.

Rusija je zauzela velike dijelove južne Ukrajine u blizini obale Crnog mora u prvim sedmicama šestomjesečnog rata, uključujući regiju Herson, koja se nalazi sjeverno od Krimskog poluotoka koji je anektirala Rusija.

Ukrajina ponovno zauzimanje regije vidi kao ključno za sprječavanje ruskih pokušaja da zauzmu više teritorija dalje na zapadu što bi joj na kraju moglo presjeći pristup Crnom moru.

Britanija, saveznik Ukrajine, rekla je da su ukrajinske formacije na jugu mjestimice potisnule ruske prednje snage na određenu udaljenost, iskorištavajući relativno slabu rusku obranu.

Iako nije bilo moguće potvrditi razmjere ukrajinskog napredovanja, neprovjereni izvještaji, slike i snimke na društvenim mrežama sugeriraju da su njene snage možda vratile neka sela i uništile neke ruske ciljeve na jugu.

Rusko ministarstvo odbrane, međutim, reklo je da su njihove trupe porazile ukrajinske snage, dodajući da su jedinice protuzračne odbrane oborile desetine projektila u blizini Hersona.

Rusija metodično nastavlja sa svojim planovima u Ukrajini, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Svi naši ciljevi bit će postignuti, rekao je.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja.

'IZUZETNO OPASNO'

Nuklearna elektrana Zaporizhzhia, koju su zauzele ruske trupe u martu, ali još uvijek u njoj radi ukrajinsko osoblje, bila je žarište u sukobu s obje strane koje su međusobno optuživale granatiranje u blizini.

"Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia te u Enerhodaru i okolnim područjima ostaje iznimno opasna", rekao je Zelenskiy. "Rizik od radijacijske katastrofe zbog ruskih akcija ne smanjuje se ni sat vremena."

Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, reklo da su razine radijacije normalne u postrojenju, najvećem u Europi.

Novinska agencija Interfax citirala je dužnosnika vlade Zaporožja imenovanog od strane Rusije koji je u srijedu rekao da dva od šest reaktora elektrane rade.

Očekuje se da će misija UN-ovog nadzornog tijela za nuklearnu energiju, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), predvođena njezinim šefom Rafaelom Grossijem, posjetiti elektranu ove sedmice radi inspekcije.

"Sada konačno krećemo nakon šest mjeseci napora", rekao je Grossi prije nego što je konvoj IAEA-e krenuo iz Kijeva, dodajući da planiraju provesti nekoliko dana na mjestu.

"Tamo imamo vrlo važnu zadaću - procijeniti stvarnu situacije tamo, pomoći u stabilizaciji situacije koliko god možemo", rekao je novinarima.

Yevgeny Balitsky, šef ruske uprave, ranije je rekao Interfaxu da inspektori IAEA-e "moraju vidjeti rad stanice u jednom danu".

Ukrajina je u utorak optužila Rusiju za granatiranje koridora koji bi dužnosnici IAEA-e morali koristiti da dođu do elektrane u pokušaju da ih natjera da putuju preko Krima koji je Rusija anektirala.

Iz Moskve nije bilo odmah odgovora.

Ukrajinska vojska priopćila je u srijedu da su ruske snage koristile tenkove, rakete i topništvo duž linije kontakta u tom području.

PROTOK GASA NA NULI

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara u okviru, kako ih naziva, "specijalne vojne operacije" za demilitarizaciju svog susjeda.

Ukrajina i Zapad opisuju ga kao neizazvanu agresiju koja je ubila hiljade, raselila milione, stvorila nestašice hrane i podigla cijene energije usljed zapadnih sankcija bez presedana.

Cijene prirodnog plina skočile su u Europi na najvišu razinu svih vremena jer je Rusija pumpala plin plinovodom Sjeverni tok 1 sa samo 20% kapaciteta, navodeći probleme s opremom.

U srijedu su protoci pali na nulu u cjevovodu za Njemačku preko Baltičkog mora, jer ga je ruski Gazprom zatvorio zbog održavanja.

Državni energetski div rekao je da je posljednje 72-satno zatvaranje bilo potrebno za održavanje jedinog preostalog kompresora plinovoda. Njemačka je rekla da nije bilo tehničkih problema.

Evropske vlade strahuju da bi Rusija mogla produžiti prekid rada kao odmazdu za sankcije koje su joj nametnute i optužile su predsjednika Vladimira Putina da koristi zalihe energije kao oružje.

Rusija je to demantirala i za pad izvoza krivi sankcije.

Francuski ministar energetike rekao je da Gazprom koristi izgovor da prekine isporuku plina svom francuskom izvođaču, ali je dodao da je Francuska predvidjela gubitak opskrbe.

Gazprom je ranije priopćio da obustavlja isporuke plina francuskoj komunalnoj tvrtki Engie navodeći kao razlog spor oko plaćanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG