Linkovi

Evropska unija daje Ukrajini tablete protiv radijacije


UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR

Evropska unija obezbijedila je Ukrajini više od pet miliona tableta protiv radijacije, dok raste strah od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani. Fabrika u Zaporožju je pod ruskom okupacijom i nedavno se našla na udaru vatre, a obje strane krive jedna drugu za napade.

U nekim oblastima, zvaničnici već dijele pilule, koje mogu da spriječe tijelo da apsorbuje radioaktivni jod. Stanovnicima je rečeno da ga uzimaju samo ako se potvrdi curenje radioaktivnih čestica.

Do sada su samo ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara od elektrane ponuđene tablete kalijum jodida, ali Evropska unija daje Ukrajini više od pet miliona doza koje bi omogućile mnogo širu distribuciju.

Zaporožje na jugu Ukrajine je okupirala Rusija ubrzo nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru. Ukrajinsko osoblje koje nastavlja da upravlja fabrikom reklo je za BBC da su je ruske trupe koristile kao vojnu bazu i da su radnici u stvari držani na nišanu.

Iako su nedavne borbe u toj oblasti prouzrokovale određenu štetu elektrani, do sada nije zabilježeno povećanje nivoa radijacije u toj oblasti. Ipak, zvaničnici su zabrinuti da bi dalja šteta mogla da izazove curenje radioaktivnih čestica, što bi se moglo proširiti na veliku površinu.

Nuklearna agencija Ujedinjenih nacija je nekoliko mjeseci zahtijevala pristup objektu, a tim je stigao u Ukrajinu u nadi da će mu konačno biti dozvoljeno da pregleda lokaciju narednih dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG