Linkovi

Tim UN-a posjećuje nuklearnu elektranu Zaporožje ove sedmice


Nuklearna elektrana Zaporožje.
Nuklearna elektrana Zaporožje.

Strahovi od curenja radijacije u Zaporožju ostaju, ali Međunarodna agencija za atomsku energiju kaže da Ukrajina izvještava da postrojenje ostaje u funkciji.

Šef agencije UN-a za atomsku energiju rekao je da je tim na putu da posjeti ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, koja se nalazi blizu linije fronta ruske invazije na Ukrajinu.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grossi tvitovao je da on vodi tim koji će biti u elektrani "kasnije ove sedmice".

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg nuklearnog postrojenja Ukrajine i Evrope", rekao je Grossi.

IAEA je saopštila da će se misija fokusirati na procjenu fizičke štete u elektrani, utvrđivanje funkcionalnosti sigurnosnih sistema, procjenu stanja osoblja i obavljanje "hitnih zaštitnih aktivnosti".

Rusija kontroliše lokaciju fabrike od početka svoje šestomjesečne invazije, ali elektranom upravljaju ukrajinski inženjeri.

Uprkos brojnim napadima na tom području za koje Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu, Grossi je rekao da je Ukrajina rekla Agenciji da su "svi sigurnosni sistemi ostali operativni i da nije došlo do povećanja nivoa radijacije".

U izvještaju su korištene informacije AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG