Linkovi

Vlasti u Ukrajini kažu da ruska invazija nije "neposredna" prijetnja, pozivaju na smirenost


Vojnik stoji u rovu na teritoriji koju kontrolišu proruski militanti blizu linije fronta sa ukrajinskim vladinim snagama u Slavjanoserbsku, oblast Lugansk, istočna Ukrajina, utorak, 25. januara 2022.
Vojnik stoji u rovu na teritoriji koju kontrolišu proruski militanti blizu linije fronta sa ukrajinskim vladinim snagama u Slavjanoserbsku, oblast Lugansk, istočna Ukrajina, utorak, 25. januara 2022.

Ukrajinski lideri su u utorak nastojali da uvjere naciju da invazija iz susjedne Rusije nije neposredna, iako su priznali da je prijetnja stvarna i prihvatili pošiljku američke vojne opreme za jačanje njihove odbrane, izvještava AP.

Vlasti u Ukrajini žele da izbjegnu paniku.

U parlamentu, ministar odbrane Oleksii Reznikov rekao je da "od danas nema osnova da vjerujemo" da se Rusija priprema za neposrednu invaziju, napominjući da njene trupe nisu formirali "bojnu grupu" koja bi mogla silom upasti u zemlju.

"Ne brinite, mirno spavajte", rekao je. "Nema potrebe da pakujete kofere."

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky je u ponedjeljak rekao naciji da je situacija "pod kontrolom".

Ipak, u intervjuu kasno u ponedjeljak, ministar odbrane priznao je da "postoje rizični scenariji" koji su "mogući i vjerovatni u budućnosti".

Analitičari kažu da su ukrajinski čelnici uhvaćeni između pokušaja smirivanja nacije i osiguravanja dovoljno zapadne pomoći u slučaju invazije.

"Ukrajinske vlasti pokušavaju spriječiti destabilizaciju i paniku unutar zemlje, otuda mirujuće izjave u kojima navode da nema neposredne prijetnje od ruske invazije", rekao je politički analitičar Volodymyr Fesenko.

"Planovi Kremlja uključuju podrivanje situacije unutar Ukrajine, hranjenje histerije i straha među Ukrajinskima, a vlastima u Kijevu je sve teže obuzdavati ovu sniježnu kuglu", dodao je.

Međunarodni institut za sociologiju Kijev navodi da 48% Ukrajinaca vjeruje da je invazija u narednim mjesecima realna prijetnja. A 39% je reklo da ne vjeruju da će se to desiti.

"Naravno da se bojimo ruske agresije i rata, što bi dovelo do daljeg siromašenja Ukrajinaca. Ali, bit ćemo primorani da se borimo i branimo", rekao je Dmytro Ugol, 46-godišnji građevinski radnik u Kijevu. "Spreman sam da se borim, ali cijela moja porodica to ne želi i živi u napetosti. Svakog dana, vijesti nas sve više plaše."

Šta je pozadina?

Moskva je negirala da planira napad, ali nagomilali su oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine posljednjih sedmica i održavaju vojne vježbe na više lokacija u Rusiji. To je dovelo do povećanja spremnosti za sukob SAD-a i saveznih NATO država.

SAD i saveznici obećali su da će uvesti sankcije Rusiji kao nikada do sada prije nego ta zemlja pošalje svoje trupe u Ukrajinu, ali nisu dali više detalja, dodavši da je najbolje da ostave predsjednika Rusije Vladimira Putina da nagađa.

Sjedinjene Države naredile su porodicama američkog osoblja u Ambasadi u Kijevu da napuste zemlju. Velika Britanija je takođe rekla da povlači neke diplomate i njihove porodice iz ambasade, a slično je saopćila i Kanada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG