Linkovi

Rusija poslala još vojnika i aviona u Bjelorusiju pred pregovore o Ukrajini


Ruska vojna vozila na granici sa Bjelorusijom u okviru vojne vježbe, januar 2022.
Ruska vojna vozila na granici sa Bjelorusijom u okviru vojne vježbe, januar 2022.

Pred današnje pregovore u Parizu o sukobu na istoku Ukrajine, Rusija je rasporedila dodatne snage i borbene avione u Bjelorusiju, sa kojom ima najavljene zajedničke vojne vježbe u februaru.

Predstavnik Kremlja sastaće se u Parizu sa predstavnicima Francuske, Njemačke i Ukrajine na "Normandijskim pregovorima" o Ukrajini.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika duž granice sa tom zemljom, ali negira da planira invaziju, u šta Zapad sumnja.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je na ozbiljne ekonomske sankcije ako se invazija dogodi, a pominjao je i sankcije Putinu lično. Britanija također ne isključuje istu mogućnost.

"Normandijski pregovori" imaju cilj da okončaju sukob Kijeva i ruskih separatista u istočnoj Ukrajini, ali već godinama nema značajnog napretka. Ipak, razgovori u ovom trenutku vide se kao dobar znak - zbog rastućih tenzija.

Agencija Interfaks prenijela je izjavu ruskog Ministarstva odbrane u kojoj se navodi da je u Bjelorusiju poslata padobranska jedinica, dan nakon dolaska artiljerije i vojske. Navodi se i da je Rusija poslala i borbene avione Su-35.

Gomilanje ruskih vojnih snaga u Bjelorusiji, sjeverno od Ukrajine, tumači se kao novi front za potencijalni napad.

Ruske artiljerijske snage raspoređene su i u južnom regionu Rostov, koji se graniči sa Ukrajinom, i trebalo bi da kasnije tokom dana održe vježbu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na sjeveru, ruski vojni brodovi ušli su u Barencovo more kako bi izveli vježbu zaštite plovne rute u Arktiku, navodi Ministarstvo.

NATO je ranije najavio da će ojačati svoje snage na istoku Evrope. SAD neće slati vojnike u Ukrajinu, ali je rečeno da je 8.000 vojnika u pripravnosti. Amerika također šalje pomoć u oružju Ukrajini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG