Linkovi

Ukrajina objavila da je oborila 14 dronova dok je Rusija napadala luku Odesa


Lokalni stanovnik traži netaknute stvari u svom stanu u stambenoj zgradi uništenoj u raketnom napadu dan ranije, u Kijevu, 9. jula 2024. godine, usred ruske invazije na Ukrajinu.
Lokalni stanovnik traži netaknute stvari u svom stanu u stambenoj zgradi uništenoj u raketnom napadu dan ranije, u Kijevu, 9. jula 2024. godine, usred ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskom raketnom napadu u srijedu na luku Odesa poginule najmanje dvije osobe.

Napad je bio dio, kako je ukrajinska vojska rekla, pet balističkih i vođenih projektila i 20 dronova koje je Rusija rasporedila u svom posljednjem talasu svakodnevnih zračnih napada na područja širom Ukrajine.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila 14 od 20 bespilotnih letjelica, a presretanja su obavljena u oblastima Čerkasi, Dnjepropetrovsk, Herson, Hmeljnicki, Mikolajv, Odesa, Rivne i Vinica.

Oleksandr Koval, regionalni guverner Rivne, rekao je na Telegramu da su ruski dronovi gađali energetsku infrastrukturu. Koval je rekao da u napadu nije bilo povrijeđenih.

Operater električne mreže Ukrenergo prijavio je ozbiljan napad na jedan od svojih objekata u Rivneu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad regiona Belgorod i Voronjež.

NATO pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy boravi u Washingtonu gdje tjera lidere NATO-a da pojačaju podršku ukrajinskoj vojsci, posebno u oblasti protuzračne odbrane.

U govoru kasno u utorak, Zelenskyy je istakao ruske napade u ponedjeljak u kojima je iskorišteno 40 projektila i pogođena dječja bolnica u Kijevu, ubivši najmanje 43 osobe širom zemlje i povrijedivši skoro 200 drugih.

Zelenskyy se založio za brzu akciju, posebno iz Sjedinjenih Država, rekavši da zvaničnici ne bi trebali čekati novembarske izbore u SAD-u.

Vrijeme je da izađemo iz sjene, da snažne odluke funkcionišu, da se ponašamo i da ne čekamo novembar ili bilo koji drugi mjesec. U tom cilju moramo biti jaki i beskompromisni”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je ranije u utorak dao slične komentare na marginama samita NATO-a, rekavši za Glas Amerike da će razgovarati sa liderima.

Tamo ćemo prije svega razgovarati o prioritetima. Ovo su sistemi protivvazdušne odbrane. Mislim da nakon ovoga i predsjednik [Joe] Biden i drugi lideri mogu biti moćniji i odlučniji nego što su bili do sada”, rekao je. “Iako sam zahvalan predsjedniku, administraciji i američkom Kongresu na paketu koji je izglasan, očekujemo da on postepeno stiže na bojno polje i da postepeno jača našu vojsku.

Američki državni sekretar Antony Blinken i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba govorili su o posvećenosti Sjedinjenih Država i drugih zemalja Ukrajini prije njihovog sastanka u utorak.

Uspjeh Ukrajine kao jake, nezavisne, uspješne zemlje najbolji je mogući prijekor agresiji koju Putin i Rusija nastavljaju vršiti na Ukrajinu, uključujući napad prije samo 24 sata na najveću dječju bolnicu u Kijevu, bolnicu koju sam posjetio prije nekoliko godina kada sam bio u Ukrajini i posjetio djecu, od kojih su neka bila žrtve ruske agresije, drugi oboljeli od raka, koji boluju od drugih bolesti, liječeni su u ovoj izvanrednoj ustanovi”, rekao je Blinken.

Kuleba je rekao da će “potaknuti moguću pomoć SAD u obnovi i preopremanju ove bolnice, jer je moramo ponovo pokrenuti što je prije moguće. Ima djece kojoj je potrebna svakodnevna podrška, svakodnevna pomoć, operacije, drugi zahvati i manipulacije. Moraju da nastave.

U Ujedinjenim nacijama, Vijeće sigurnosti se sastalo na hitnom sastanku u utorak ujutro kako bi razgovaralo o napadu na dječju bolnicu Okhmatdyt u Kijevu.

Vršilac dužnosti šefa Kancelarije UN-a za humanitarna pitanja naglasio je da su bolnice zaštićene međunarodnim humanitarnim pravom.

Namjerno usmjeravanje napada na zaštićenu bolnicu je ratni zločin i počinioci moraju biti pozvani na odgovornost”, rekla je Joyce Msuya.

Ona je rekla da su odeljenje intenzivne nege, hirurško i onkološko odeljenje teško oštećeno, a centar za dijalizu uništen.

"Spasioci koji su prvi izašli na mjesto događaja odmah nakon napada pronašli su djecu koja su bila na liječenju od raka u bolničkim krevetima postavljenim u parkovima i na ulici, gdje su medicinski radnici brzo uspostavili trijažna područja među haosom, prašinom i krhotinama", rekla je Msuya.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su napadi bili usmjereni na ukrajinska odbrambena postrojenja i vojne zračne baze i da su bili uspješni. Negirala je da je ciljala na bilo koje civilne objekte i bez dokaza tvrdila da slike iz Kijeva ukazuju na štetu koju je prouzrokovao ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane.

Ruski ambasador u UN-u ponovio je to i rekao da je Vijeće uvučeno u "prljavu propagandnu kampanju" Ukrajine i njenih pristalica.

Rusija ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini“, rekao je Vasilij Nebenzia, dovodeći u pitanje tajming incidenta uoči samita NATO-a u Vašingtonu.

Jučerašnji napad jasno pokazuje: Putina ne zanima mir. On je posvećen izazivanju smrti i razaranja u potrazi za svojim agresorskim ratom”, rekla je američka izaslanica Linda Thomas-Greenfield.

Dopisnica VOA UN-a Margaret Besheer i novinar VOA Bijele kuće Misha Komadovski dali su dopriinos ovoj priči. Neke informacije dali su Reuters, Agence France-Presse i The Associated Press.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG