Linkovi

Rusija kaže da je Ukrajina pogodila nuklearnu elektranu, Kijev negira da stoji iza napada


Rusija tvrdi da je Ukrajina u nedjelju tri puta pogodilau nuklearnu elektranu Zaporožje pod kontrolom ruskih snaga i zahtijeva od Zapada odgovor, iako je Kijev rekao da nema nikakve veze s napadima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja ima stručnjake na toj lokaciji, saopćila je da je to prvi put da je nuklearna elektrana, najveća europska, direktno gađana od novembra 2022. godine i navela da je napad ugrozio nuklearnu sigurnost.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad fabrikom 2022. ubrzo nakon njihove invazije na Ukrajinu. I Moskva i Kijev su se više puta međusobno optuživali da rizikuju nuklearnu nesreću napadom na elektranu.

Ruska državna nuklearna korporacija, Rosatom, saopćila je da je Ukrajina tri puta napala elektranu u nedjelju dronovima, prvo ranivši tri vojnika u blizini kantine, zatim napavši tovarni prostor, i kupolu iznad reaktora broj 6.

"Nuklearna elektrana Zaporožje podvrgnuta je seriji bespilotnih napada bez presedana, što predstavlja direktnu prijetnju sigurnosti elektrane", rekao je Rosatom.

"Nivoi radijacije u elektrani i okolini nisu se promijenili", navodi se.
Zvaničnik ukrajinske obavještajne službe rekao je da Kijev nema nikakve veze s bilo kakvim napadima na stanicu i sugerirao da je to djelo samih Rusa.

"Ruski udari, uključujući i imitacije, na teritoriji ukrajinske nuklearne elektrane... odavno su dobro poznata kriminalna praksa osvajača", portparol ukrajinske Glavne obavještajne uprave HUR-a, Andriy Usov.

Reuters nije bio u mogućnosti da odmah provjeri tvrdnje na bojnom polju ni sa jedne strane.

Nuklearna elektrana ima šest sovjetskih VVER-1000 V-320 vodeno hlađenih i vodenih reaktora koji sadrže uranijum 235, a također ima istrošeno nuklearno gorivo u postrojenju.

Reaktori br. 1, 2, 5 i 6 su u hladnom gašenju, dok je reaktor br. 3 zatvoren radi popravke, a reaktor br. 4 je u takozvanom "toplom isključenju", navodi se u elektrani.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je svjetske lidere da osude čin "nuklearnog terorizma".

Zakharova je pitala koliko bi još puta Ukrajina ugrozila nuklearnu sigurnost u elektrani prije nego što zapadni lideri preduzmu akciju.

IAEA je saopštila da su njeni stručnjaci potvrdili tri napada dronovima i da su ruske trupe uočile nešto što je izgledalo kao dron koji se približava reaktoru broj 6.

"Ovo je velika eskalacija opasnosti od nuklearne sigurnosti i sigurnosti s kojima se suočava nuklearna elektrana Zaporožja. Takvi nepromišljeni napadi značajno povećavaju rizik od velike nuklearne nesreće i moraju se odmah prekinuti", rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grossi u izjavi.

"Napad na nuklearnu elektranu je apsolutno zabranjen", rekao je Grossi.
"Iako šteta na bloku 6 nije ugrozila nuklearnu sigurnost, ovo je bio ozbiljan incident koji je imao potencijal da naruši integritet zaštitnog sistema reaktora", dodao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG