Linkovi

Lavrov odlazi u Kinu kako bi razgovarao o ratu u Ukrajini


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Kinu u ponedjeljak i utorak kako bi razgovarao o ratu u Ukrajini i produbljivanju partnerstva između Moskve i Pekinga.

Razgovori između Lavrova i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, koji je uputio poziv ruskom ministru, uključivat će bilateralnu saradnju, kao i "vruće teme", poput krize u Ukrajini i azijsko-pacifičkom regionu, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da će ruski predsjednik Vladimir Putin otputovati u Kinu u maju na razgovore s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, što bi moglo biti prvo prekomorsko putovanje šefa Kremlja u njegovom novom predsjedničkom mandatu.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom i Rusiju svojom najvećom prijetnjom po državu, dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija.

Putin i Xi dijele širok pogled na svijet, koji Zapad vidi kao dekadentan i u opadanju, baš kao što Kina osporava američku nadmoć u svemu.

Kinesko-ruska trgovina dostigla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023, što je povećanje od 26,3% u odnosu na godinu ranije, prema podacima kineske carine.

Kineske isporuke Rusiji skočile su za 46,9% u 2023, dok je uvoz iz Rusije porastao za 13%.

Trgovina Kine i Sjedinjenih Američkih Država pala je 11,6% u 2023. godini, prema podacima kineske carine.

Godinu dana nakon rata u Ukrajini, Kina je 2023. objavila dokument od 12 tačaka o rješenju ukrajinske krize. Rusija je rekla da je stav Kine razuman.

Švicarska je u januaru pristala na održavanje mirovnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je iznio formulu mira koja poziva na potpuno rusko povlačenje sa svih teritorija pod kontrolom ruskih snaga.

Reuters je u februaru izvijestio da su Sjedinjene Države odbile Putinov prijedlog o prekidu vatre u Ukrajini kako bi se zamrznuo rat nakon kontakata između posrednika.

Moskva kaže da prijedlozi Zelenskog predstavljaju smiješan ultimatum i da je predloženi sastanak u Švicarskoj iskoristio Zapad kako bi pokušao pridobiti podršku Ukrajini na globalnom jugu.

Ukrajina kaže da se neće smiriti sve dok svaki ruski vojnik ne bude izbačen sa njene teritorije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG