Linkovi

Zelenski upozorava da bi Ukrajina mogla ostati bez raketa protivvazdušne odbrane


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajina bi mogla ostati bez raketa protivvazdušne odbrane, upozorio je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

"Ako nastave da gađaju (Ukrajinu) svaki dan na način na koji su prošli mjesec, mogli bismo ostati bez projektila, a partneri to znaju", rekao je Zelenski.

Predsjednik sedmicama apelira saveznike dok Rusija pokreće stalne udare na energetski sistem Ukrajine, mjesta i gradove.

Zelenski je rekao da je Ukrajina do sada imala adekvatne zalihe protivvazdušne odbrane, ali da mora da bira koja koju će imovinu zaštiti.

Rekao je da je Ukrajini potrebno još 25 američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot, koji su ključni protiv ruskih balističkih i hipersoničnih projektila jer mogu pogoditi ciljeve za nekoliko minuta.

Zelenski je rekao da je američka pomoć od vitalnog značaja za odbranu Ukrajine i izrazio optimizam da će američki Kongres odobriti sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini.

Također je rekao da će Ukrajina pristati na paket pomoći SAD-a u obliku zajma.

"Pristaćemo na sve opcije", rekao je on, dodajući da je ključna stvar da je pomoć stigla "što prije, to bolje".

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG