Linkovi

Ukrajinske snage napreduju oko Bahmuta, koriste Wagnerovu taktiku


Ukrajinski vojnici pripremaju se za paljbu iz samohodne haubice 2S22 Bohdana u blizini grada Bakhmuta
Ukrajinski vojnici pripremaju se za paljbu iz samohodne haubice 2S22 Bohdana u blizini grada Bakhmuta

Ukrajinske trupe nastavile su sa svojom kampanjom da zauzmu područja pod ruskom kontrolom na jugoistoku, dok je predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskim komentarima rekao da su snage njegove zemlje "preuzele inicijativu" nakon ranijeg usporavanja.

Dajući rano ažuriranje u ponedjeljak sa svih linija fronta, ukrajinska vojska je rekla da su njene trupe do sada ponovo zauzele 169 kvadratnih kilometara na južnom frontu i 24 četvorna kilometra oko istočnog grada Bakhmuta od posljednjeg početka kontraofanziva mjesec.

Ruski izvještaji kažu da su teške borbe zahvatile područja izvan Bakhmuta, grada koji su u maju nakon višemjesečne opsade zauzele ruske plaćeničke snage Wagner. Promoskovski čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je jedna od njegovih jedinica raspoređena u tom području.

Opremljena sve sofisticiranijim zapadnim oružjem nakon više od 500 dana rata, Ukrajina je pokrenula očekivanu kontraofanzivu fokusirajući se do sada na zauzimanje gomile sela na jugoistoku. Njene snage takođe pokušavaju da povrate područja oko Bakhmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekla je da teške borbe bjesne u dvije oblasti na jugoistoku.

"Konsolidujemo naše dobitke u tim oblastima", napisala je ona.

Ruske trupe, kako je rekla, branile su Bakhmut, dok su ukrajinske snage zabilježile "izvjestan napredak" na južnom krilu grada.

Zelenskiy je dao intervju na američkoj televizijskoj mreži ABC uoči ovosedmičnog samita NATO-a u Litvaniji, gdje se Kijev nada da će dobiti čvrste naznake kako o budućem članstvu u zapadnom odbrambenom savezu, tako i o garancijama za sigurnost.

Zelenskiy je priznao da je napredak bio sporiji nego što su on i njegovi generali željeli, ali je rekao da ukrajinske snage drže inicijativu.

"Svi mi želimo to brže jer svaki dan znači nove gubitke Ukrajinaca. Napredujemo. Nismo zaglavili", rekao je on, napominjući da je vojska prethodnih mjeseci prevazišla "vrstu stagnacije".

"Svi bismo voljeli da se kontraofanziva završi u kraćem vremenskom periodu. Ali postoji realnost. Danas je inicijativa na našoj strani."

Velika pažnja posljednjih dana bila je usmjerena na selo Klishchiivka, koje se nalazi na visovima južno od Bakhmuta.

Čečenski lider Kadirov, pišući na Telegramu, rekao je da je njegova jedinica "Akhmat" "u teškom sektoru Bakhmut". Objavio je snimak komandanta na vrhu oklopnog vozila u blizini Kliščijevke.

Ruski izvještaji proteklih dana sugerirali su da je Kadirov, čije su snage aktivne od početka ruske invazije, bolestan ili povrijeđen ili je "na odmoru".

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje o Kadirovu ili situaciji na bojnom polju.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage odbile ukrajinsko napredovanje u blizini Bakhmuta, pri čemu su borbe otežane "ne samo svakodnevnim intenzitetom vatre i bitaka, već i topografijom. Linija kontakta prolazi između dva brda".

Ukrajinski vojni analitičar Denys Popovych rekao je da su ukrajinske snage zauzele "važne položaje u blizini Kliščijevke.

„Ovo će omogućiti artiljerijsku kontrolu same Kliščijevke i dijelova Bahmuta i puteva snabdijevanja“, rekao je on za ukrajinski radio NV. "Kao što je Wagner opkolio grad, tako ćemo i mi."

XS
SM
MD
LG