Linkovi

Ukrajina kaže da neće koristiti kasetne bombe u Rusiji


Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozdravio je odluku SAD da pošalju kasetne bombe u Kijev, rekavši da bi to pomoglo u oslobađanju ukrajinske teritorije, ali je obećao da se municija neće koristiti u Rusiji.

SAD su u petak objavile da će isporučiti Ukrajinu široko zabranjenom kasetnom municijom za njenu kontraofanzivu protiv okupatorskih ruskih snaga.

Reznikov je rekao da će municija pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njihovoj upotrebi i razmjenjivati informacije sa svojim partnerima.

"Naš stav je jednostavan - treba da oslobodimo naše privremeno okupirane teritorije i spasimo živote naših ljudi", napisao je Reznikov na Tviteru.

"Ukrajina će koristiti ovu municiju samo za deokupaciju naših međunarodno priznatih teritorija. Ova municija se neće koristiti na zvanično priznatoj teritoriji Rusije."

Kasetnu municiju zabranjuje više od 100 zemalja. Obično ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu ubiti neselektivno na širokom području. One koje ne eksplodiraju predstavljaju opasnost decenijama.

Moskva je u subotu ponovo kritizirala odluku SAD-a, opisujući je kao još jedan "nevjerovatan" primjer "antiruskog" kursa Washingtona.

"Još jedno 'čudesno oružje', na koje Vašington i Kijev računaju ne uzimajući u obzir njegove teške posljedice, ni na koji način neće uticati na tok specijalne vojne operacije, čiji će ciljevi biti u potpunosti ostvareni", glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova navodi se u saopštenju.

Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, pokušao je u petak iznijeti argumente za pružanje oružja Ukrajini kako bi povratila teritoriju zauzetu od ruske invazije u februaru 2022.

"Svjesni smo da kasetna municija stvara rizik od povrede civila od neeksplodiranih ubojnih sredstava", rekao je Sullivan novinarima. Ali postoji i ogroman rizik od povrede civila ako ruske trupe i tenkovi pređu preko ukrajinskih položaja i zauzmu više ukrajinske teritorije i potčine još ukrajinskih civila jer Ukrajina nema dovoljno artiljerije, rekao je.

Reznikov je rekao da vojska neće koristiti kasetnu municiju u urbanim sredinama i da će je koristiti samo "za probijanje neprijateljskih odbrambenih linija".

Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države nisu potpisale Konvenciju o kasetnoj municiji, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, upotrebu i transfer oružja.

Španija, potpisnica konvencije, rekla je da se protivi toj odluci.

"Španija, na osnovu čvrstog opredjeljenja koje ima s Ukrajinom, također ima čvrstu opredijeljenost da se određeno oružje i bombe ne mogu isporučiti ni pod kojim okolnostima", rekla je španska ministrica odbrane Margarita Robles novinarima na mitingu u Madridu u subotu.

Britanija je također potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili upotrebu kasetne municije i obeshrabruje njihovu upotrebu, rekao je premijer Rishi Sunak.

„Nastavićemo da činimo svoj dio podrške Ukrajini u borbi protiv ilegalne i ničim izazvane invazije Rusije“, rekao je on novinarima u subotu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG