Linkovi

Razgovori ruskog i turskog ministra nakon što je Turska poslala ukrajinske komandante kući


Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenskyy sa oslobođeniim komandantima u avionu na putu za Ukrajinu
Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenskyy sa oslobođeniim komandantima u avionu na putu za Ukrajinu

Ministri vanjskih poslova Rusije i Turske razgovarali su telefonom u nedjelju, dan nakon što je Ankara naljutila Moskvu slanjem pet ukrajinskih komandanata kući s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, što je Rusija nazvala kršenjem sporazuma o razmjeni zarobljenika.

Rusko i tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Sergej Lavrov i Hakan Fidan razgovarali o situaciji u Ukrajini, kao i o sporazumu o izvozu žita u Crnom moru kojim je prošle godine ukinuta ruska de facto blokada ukrajinskih luka.

Moskva je zaprijetila da će raskinuti ugovor o izvozu žitarica kada dođe do obnavljanja 17. jula, rekavši da zahtjevi da se olakša prodaja vlastitog žitarica i đubriva nisu ispunjeni.

Turski predsjednik Tayyip Erdoğan izjavio je u subotu da vrši pritisak na Rusiju da produži sporazum, kojim su prošle godine posredovali Ankara i Ujedinjene nacije, za najmanje tri mjeseca.

Rusko ministarstvo je saopćilo da su se dvije strane fokusirale na nedavna dešavanja oko Ukrajine, uključujući vraćanje pritvorenih zapovjednika ukrajinske jedinice Azov iz Ankare, koja je prošle godine branila čeličanu u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju.

Rusija je zauzela grad prošle godine nakon što ga je opustošila, ubivši hiljade civila u tromjesečnoj opsadi. Jedinica Azov predvodila je odbranu grada, zadržavajući se u čeličani nedeljama dok im Kijev nije naredio da se predaju.

Zarobljeni komandanti Azova, koji su u Ukrajini proglašeni herojima i ocrnjeni u Rusiji, pušteni su u septembru u zamjenu zarobljenika, pod uslovima koji su zahtijevali da ostanu u Turskoj do kraja rata. Zelenski ih je u subotu doveo kući nakon posjete Turskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u subotu da je Turska prekršila sporazume dajući dozvolu za njihovo oslobađanje, te da nije unaprijed obavijestila Rusiju.

Ankara nije javno komentarisala odluku da ih pošalje kući. Tursko predsjedništvo i ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG