Linkovi

Ukrajina: Bez napretka za ruske snage


Ukrajinski vojnici pripremaju se za ispaljivanje samohodne haubice prema ruskim položajima u blizini Avdiivke, oblast Donjecka, Ukrajina, 26. decembar 2022.
Ukrajinski vojnici pripremaju se za ispaljivanje samohodne haubice prema ruskim položajima u blizini Avdiivke, oblast Donjecka, Ukrajina, 26. decembar 2022.

Ruske snage su nemilosrdne u svojim pokušajima da zauzmu bombardovane gradove Bakhmut i Avdiivka na istoku Ukrajine, ali ne napreduju, saopštila je ukrajinska vojska u srijedu, ali je promoskovski zvaničnik rekao da Rusi napreduju.

Dva grada, zajedno s drugim zajednicama u industrijskoj regiji Donjeck, nalaze se u epicentru ruskih napada, navodi se u saopćenju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga.

"Neprijatelj nastavlja napad na grad Bahmut. Međutim, naši branioci hrabro drže grad, odbijaju brojne neprijateljske napade", saopštio je Generalštab, dodajući da su ukrajinske snage odbile 57 ruskih napada na Bahmut i druge gradove.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage napravile samo "marginalni napredak" u pokušaju da opkole Avdijevku i da su izgubile mnogo oklopnih vozila i tenkova.

Ali Denis Pušilin, vođa dijela Donjecke regije pod kontrolom Moskve kojeg je postavila Rusija, rekao je da se većina ukrajinskih snaga povukla iz fabrike metala u zapadnom Bakhmutu i da ruske snage napreduju.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri račune na bojnom polju.

Kako su napredni zapadni borbeni tenkovi počeli da pristižu u Ukrajinu uoči očekivane kontraofanzive njenih snaga, ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je Moskva poslala svojim trupama stotine novih i obnovljenih tenkova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u utorak posjetio dva sjeverna grada i rovove u blizini ruske granice, govorio je u svom noćnom video obraćanju o međunarodnom odgovoru na rusku invaziju na njegovu zemlju u februaru 2022., rekavši da to "podsjeća svijet da bi ruska agresija mogla biti okončana znatno brže nego što se ponekad kaže”.

RUSKA RAKETNA VJEŽBA

Daleko od bojnih polja najvećeg kopnenog sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata, ruski saveznik Bjelorusija je rekao da je njena odluka da ugosti rusko taktičko nuklearno oružje odgovor na sankcije Zapada i, kako je rekla, vojno jačanje država članica NATO-a u blizini granice.

Američki predsjednik Joe Biden naznačio je da je zabrinut zbog te odluke iako su Sjedinjene Države rekle da nisu vidjele nikakve naznake da je Rusija bliža upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

Rusija je započela vježbe sa svojim interkontinentalnim balističkim raketnim sistemom "Yars" i nekoliko hiljada vojnika, saopštilo je njeno ministarstvo odbrane, što će vjerovatno biti viđeno kao još jedan pokušaj Moskve da pokaže svoju nuklearnu snagu.

Rusija je u utorak saopćila da je oborila pametnu bombu koju su isporučile američke snage GLSDB koju su ispalile ukrajinske snage, prvi put kada je tvrdila da je presrela jedno od oružja koje bi moglo udvostručiti domet gađanja na ukrajinskom bojnom polju.

Nuklearna elektrana Zaporožje, koju je okupirala Rusija, na jugu Ukrajine je još jedna tačka žarišta. Očekuje se da će šef nuklearne straže UN-a posjetiti elektranu u srijedu.

Rafael Grossi je u intervjuu za Reuters rekao da je njegov rad na sklapanju sporazuma o zaštiti najveće evropske nuklearne elektrane još uvijek živ.

Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale za granatiranje te lokacije.

Ruski mediji citiraju zvaničnika kojeg je postavila Moskva u Zaporožju koji je rekao da su ukrajinske snage granatirale grad Melitopolj, oko 100 km jugoistočno od nuklearne elektrane, pogodivši depo lokomotiva, ali nema izvještaja o žrtvama.

POZIV ZA XIja

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom". Rat je ubio hiljade vojnika na obje strane, desetine hiljada civila i raseljene milione.

Sjedinjene Države i drugi saveznici Ukrajine dali su joj oružje i novac, opisujući invaziju kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu od strane Rusije.

Na diplomatskom planu, Zelenski je u intervjuu za Associated Press rekao da je uputio poziv kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da posjeti Ukrajinu.

Xi nije razgovarao sa Zelenskim od ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, ali je Kina prošlog mjeseca objavila plan od 12 tačaka za "političko rješenje ukrajinske krize".

Xi je razgovarao o sukobu sa svojim "dragim prijateljem", ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom prošle sedmice u državnoj posjeti Moskvi.

Kineski prijedlog uključuje poziv na deeskalaciju i eventualni prekid vatre u Ukrajini, ali su Sjedinjene Države odbacile, s obzirom na to da je Kina odbila da osudi Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, a Zelenski je rekao da će razmatrati mirovna rješenja tek nakon što ruske trupe napuste ukrajinsku teritoriju.

Odvojeno, potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk pozvala je Ruse da ne usvajaju djecu za koje je rekla da su "ukradena" u Ukrajini i deportovana u Rusiju, što je potencijalni ratni zločin.

Rusija nije skrivala program u okviru kojeg je dovela hiljade ukrajinske djece u Rusiju, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu djece bez roditelja i djece napuštene u zoni sukoba.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG