Linkovi

Zelenskiy optužio Rusiju da nuklearnu elektranu Zaporožje drži "taocem"


Russia Ukraine Nuclear Plant Explainer
Russia Ukraine Nuclear Plant Explainer

Ukrajinski predsjednik je rekao da ruske trupe drže nuklearnu elektranu Zaporožje kao "taoca" i da njena sigurnost ne može biti zagarantovana dok je ne napuste, dok su njegove snage zatvorile grad Avdijevku na liniji fronta planirajući svoj sljedeći potez.

Ruske trupe zauzele su nuklearnu elektranu, najveću evropsku, od prvih sedmica invazije na Ukrajinu i nisu pokazale namjeru da se odreknu kontrole.

"Držati nuklearnu elektranu kao taoca više od godinu dana - ovo je sigurno najgora stvar koja se ikada dogodila u istoriji evropske ili svjetske nuklearne energije", rekao je predsjednik Volodymyr Zelenskiy u svom noćnom video obraćanju.

On je rusko prisustvo osudio kao "ucjenu radijacijom".

Njegovi komentari uslijedili su nakon sastanka s Rafaelom Grosijem, generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u hidroelektrani Dnjepar - sjeveroistočno od elektrane Zaporizhzhia.

Inicijative za vraćanje sigurnosti "osuđene su na neuspjeh" bez povlačenja ruskih trupa iz tvornice, rekao je Zelenskiy u komentarima objavljenim na predsjedničkoj web stranici.

Rusija i Ukrajina rutinski optužuju jedna drugu za granatiranje fabrike u Zaporožju. Borba oko toga i zabrinutost zbog nestašice vode i da bi rashladni sistemi mogli izgubiti struju izazvali su strah od nuklearne katastrofe.

Tim IAEA je od septembra stacioniran u fabrici, koju Kijev optužuje Moskvu da koristi kao štit za trupe i vojnu opremu.

Grossi je u više navrata pozivao na stvaranje sigurnosne zone oko nje i trebao bi je ponovo posjetiti ove sedmice. On je pokušao da pregovara sa obje strane, ali je u januaru rekao da je posredovanje u dogovoru sve teže.

Zaporožje je jedan od četiri regiona za koje je Rusija tvrdi da ih je anektirala u septembru nakon referenduma koji su globalno kritikovani kao lažni. Rusija na tvornicu gleda kao na svoju teritoriju, što Ukrajina negira.

Zelenskiy je u ponedjeljak posjetio jugoistočnu regiju Zaporožja, što je posljednja faza obilaska regiona na liniji fronta od kada je visoki general rekao da bi ukrajinski kontranapad mogao uskoro doći.

LEOPARDI STIŽU U UKRAJINU

Analitičari očekuju da će ukrajinski kontranapad početi tokom aprila-maja kako se vrijeme bude popravljalo i pristizala nova vojna pomoć, uključujući borbene tenkove Leopard i Challenger.

18 tenkova Leopard 2, radni konj vojske širom Evrope, koje je obećala Njemačka, stiglo je do Ukrajine, saopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo odbrane.

"Siguran sam da oni mogu dati odlučujući doprinos na frontu", rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius na Twitteru.

Tenkovi Leopard 2A4 učestvuju u vojnoj obuci u blizini Tata, Mađarska
Tenkovi Leopard 2A4 učestvuju u vojnoj obuci u blizini Tata, Mađarska

Linije fronta u Ukrajini jedva su se pomjerale više od četiri mjeseca uprkos ruskoj zimskoj ofanzivi. Ukrajinska vojska ima za cilj da iscrpi ruske snage prije nego što krene u vlastiti napad.

Ruske plaćeničke snage Wagner, za koje se smatra da su pretrpjele velike gubitke u istočnoj Ukrajini, nastoje da popune svoje redove prije bilo kakve ukrajinske kontraofanzive.

Ogroman oglas za zapošljavanje grupe pojavio se na fasadi poslovne zgrade na sjeveroistoku Moskve.

Prikazuje Wagnerov logo i slogane poput "Pridruži se pobjedničkom timu!" i "Zajedno ćemo pobijediti", zajedno sa slikom maskiranog čovjeka koji drži oružje.

AVDIIVKA SE ZATVARA

Čini se da se na bojnom polju ruske snage fokusiraju na Avdivku, 90 km južno od uništenog rudarskog grada Bakhmuta, dok je ukrajinski general rekao da snage zemlje planiraju svoj sljedeći potez.

Ukrajina je u ponedjeljak zatvorila Avdiivku za civile, a zvaničnik je grad opisao kao "post-apokaliptičnu" pustoš.

Ukrajinska vojska je upozorila da bi Avdiivka mogla postati "drugi Bakhmut", koji je u višemjesečnim borbama pretvoren u ruševine koje su obje strane opisale kao "mlin za meso". Ruske snage kažu da se bore ulicu po ulicu.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Syrskyi, koji je ovog mjeseca rekao da kontranapad nije "daleko", posjetio je trupe na liniji fronta na istoku i rekao da njegove snage još uvijek odbijaju napade na Bakhmut.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti su saopćile da je protivvazdušna odbrana u ponedjeljak oborila 12 dronova u blizini Kijeva i da su krhotine koje su padale zapalile nestambenu lokaciju. Nema prijavljenih žrtava.

Rusija je preko noći lansirala ukupno 15 dronova iranske proizvodnje Shahed na Ukrajinu, a ukrajinske snage su uništile 14, saopštila je ukrajinska vojska rano u utorak.

"Logika ruskih akcija je teror usmjeren na civilnu infrastrukturu", rekao je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak na Telegramu o napadima dronovima.

"Neće uspjeti, baš kao i geopolitička ucjena."

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje sa bojnog polja.

Otkako je Putinova invazija da "demilitarizuje" Ukrajinu zapela u jesen, on i drugi ruski zvaničnici su uveličali izglede da bi rat mogao eskalirati i uključiti nuklearno oružje. U subotu je rekao da je postigao dogovor o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su plan.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG