Linkovi

Ruski zvaničnik: Ukrajinske snage nastoje da probiju ruske linije na istoku i jugu


Ukrajinske snage ispaljuju višestruke rakete na ruske snage na liniji fronta
Ukrajinske snage ispaljuju višestruke rakete na ruske snage na liniji fronta

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim dijelovima Donjecke oblasti gdje su talasi ukrajinskih boraca korišteni za uporište istočno od grada Staromajorske, rekao je ruski zvaničnik.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u dijelovima Zaporožja koje kontroliše Moskva, rekao je da je bilo intenzivnih borbi južno od Velike Novosilke - u toj oblasti - dok ukrajinske trupe pokušavaju da probiju ruske linije kako bi potisnule ruse do obale na moru Azov.

"Neprijatelj je uspio da uđe i učvrsti se u sjevernom dijelu Urožaine nakon dvije sedmice najtežih i najkrvavijih borbi za ovo naselje", rekao je Rogov, misleći na isti dio linije fronta.

On je rekao da ruski vojnici i dalje kontrolišu južni dio Urožajna, dodajući da ukrajinske snage očigledno imaju za cilj da preuzmu kontrolu nad gradom južnije, Staromlinovkom.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu u junu, pokušavajući da povrati dijelove teritorije koju je zauzela Rusija na jugu i istoku zemlje. Ponovo je zauzela nekoliko sela na jugu i neke teritorije oko razorenog grada Bakhmuta na istoku, ali do sada nije postigla veće rezultate protiv dobro ukopanih ruskih trupa.

XS
SM
MD
LG