Linkovi

Ukrajina evakuiše hiljade civila sa istočnog fronta


Ukrajinski dobrovoljici se obučavaju u predgrađu Kijeva (Foto: AP/Bram Janssen)
Ukrajinski dobrovoljici se obučavaju u predgrađu Kijeva (Foto: AP/Bram Janssen)

Ukrajinske vlasti naložile su u četvrtak obaveznu evakuaciju gotovo 12.000 civila iz 37 gradova i sela u istočnom Harkovskom regionu, gdje ruske snage pokušavaju da probiju liniju fronta.

Lokalna vojna uprava u okrugu Kupjansk saopštila je da stanovnici moraju da poštuju naredbu o evakuaciji ili da potpišu dokument da ostaju uz sopstveni rizik, prenosi agencija AP.

Zamjenica ministra odbrane Hana Majlar prethodni dan je rekla da je "intenzitet borbi i neprijateljskog granatiranja veliki" u tom području.

Grad Kupjansk i teritorija oko njega bili su pod ruskom okupacijom do septembra 2022. godine, kada su ukrajinske snage u brzoj ofanzivi potisnule ruske vojnike iz gotovo cijele Harkovske oblasti. Ukrajina je pokrenula novu, sporu kontraofanzivu, a ruske snage su uzvratile u nekim područjima.

Rusija je rasporedila trupe, uz tenkovske jedinice, avijaciju i artiljeriju u području Kupjanska, rekao je portparol ukrajinske Nacionalne garde Ruslan Muzjičuk.

Ukrajinske vlasti su povremeno nalagale evakuacije, naročito djece, iz područja gde se intenziviraju borbe. Zvaničnici su naveli da su evakuacije neophodne da bi se spasili životi, a ukrajinskoj vojsci omogućilo da bolje brani gradove od ruskih snaga.

Milioni ukrajinskih izbeglica napustili su zemlju od ruske invazije, dok su milioni interno raseljeni.

U međuvremenu, jedna osoba je poginula a 14 povređeno kada ja ruska raketa pogodila hotel u ukrajinskom gradu Zaporožje, saopštili su ukrajinski zvaničnik.

"Zaporožje. Grad dnevno pati od ruskog granatiranja. Požar je izbio u civilnoj zgradi nakon što su je okupatori pogodili raketom", naveo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Nova američka pomoć

SAD obezbeđuju još 200 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini u paketu za koji se očekuje da će uključiti više raketa za HIMARS i više municije za odbrambene sisteme Patriot, saznaje Glas Amerike.

Dvojica zvaničnika koji su željeli da ostanu anonimni rekli su, uoči objavljivanja novog paketa pomoći ove nedelje, da će takođe biti poslata i oprema za čišćenje mina i protivtenkovsko oružje.

To će biti 44. put kako je predsednik SAD odobrio izdvajanje za Ukrajinu iz inventara Sekretarijata za odbranu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG