Linkovi

Ukrajina će otpustiti sve regionalne načelnike za regrutaciju vojske


Djevojka gleda fotografije ukrajinskih vojnika poginulih u ratu protiv Rusije, na Zidu sjećanja u Kijevu, Ukrajina, 27. jula 2023.
Djevojka gleda fotografije ukrajinskih vojnika poginulih u ratu protiv Rusije, na Zidu sjećanja u Kijevu, Ukrajina, 27. jula 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u petak smjenu šefova svih regionalnih vojnih centara u zemlji zbog zabrinutosti zbog korupcije.

Zelenskiy je rekao da je pregled ukrajinskih regrutnih centara otkrio znakove profesionalne zloupotrebe u rasponu od ilegalnog bogaćenja do transporta muškaraca koji ispunjavaju uslove za regrutaciju preko granice uprkos ratnoj zabrani.

"Ovaj sistem bi trebali da vode ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto su cinizam i mito tokom rata izdaja", rekao je on u saopštenju.

Kijev je razbijanje korupcije stavio kao ključni prioritet jer se brani od invazije Rusije u punom obimu i traži članstvo u Evropskoj uniji.

Zelenskiy je rekao da će najviši general Valery Zaluzhny biti odgovoran za provedbu odluke i da će nove kandidate za te funkcije prvo provjeriti ukrajinska domaća služba sigurnosti, SBU.

Ukrajina se suočila s izazovima regrutacije jer se rat s Rusijom približava granici od 18 mjeseci, a vojsku povremeno pogađaju skandali koji otkrivaju korupciju ili teške taktike regrutacije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG