Linkovi

Odesa otvara nekoliko plaža, po prvi put od ruske invazije


Odesa
Odesa

Nekoliko plaža u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi zvanično je otvoreno za kupanje po prvi put od početka ruske invazije, iako je kupanje zabranjeno tokom uzbune o vazdušnom napadu, rekli su lokalni zvaničnici u subotu.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta je napadana projektilima i dronovima, a more je bilo prepuno stotina morskih mina nakon invazije u februaru prošle godine.

Zbog sigurnosti stanovnika i nakon incidenata eksplozija mina na plažama, obala je zatvorena.

Odluku o otvaranju plaža zajednički su donijele gradske civilne i vojne uprave, rekao je guverner Odese Oleh Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rekao je da će plaže biti otvorene od 8 do 20 sati.

Oleksandr, spasilac i bivši ronilac koji je dao samo svoje ime, rekao je da je između dva stuba postavljena protivminska mreža kako bi se spriječilo da kupači naiđu na mine.

"Mreža će ih zaustaviti. I one (mine) će biti vidljive i sa obale po ovakvim vremenskim uslovima. Radnici Hitnih službi će biti obaviješteni, doći će da to riješe", rekao je on.

Otvaranje plaža je dobrodošao predah od rata za ljude koji se kupaju i sunčaju.

"Sanjala sam da idem na plažu i udišem slani vazduh. Mnogo nam je nedostajao. Ali bezbjednost je na prvom mjestu", rekla je Svitlana, stanovnica Odeske oblasti.

XS
SM
MD
LG