Linkovi

Ruske bespilotne letjelice napale Kijev i Odesu nekoliko sati prije samita NATO-a


Rusija je u utorak u ranim satima lansirala 28 dronova kamikaza na južnu luku Odesu i Kijev, saopštila je ukrajinska vojska, samo nekoliko sati prije početka samita NATO-a u Litvaniji koji će se fokusirati na rješavanje sigurnosnih prijetnji iz Moskve.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili 26 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed koje je lansirala Rusija. Iznad Odese su oborena 22, a dva drona su udarila u upravnu zgradu u luci, rekao je lokalni guverner.

Zapalilo se žito i još jedan terminal u blizini luke Odesa, koji je brzo ugašen bez "kritične štete" ili ozljeda, rekao je guverner Oleh Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Svi dronovi poslani prema Kijevu su presretnuti, ali krhotine su oštetile brojne kuće u regionu, saopštila je vojska.

„Neprijatelj je napao Kijev iz vazduha po drugi put ovog mjeseca, rekao je Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije, u postu na Telegram kanalu.

Reutersovi svjedoci u glavnom gradu Ukrajine čuli su eksplozije koje su ličile na zvuk sistema protivvazdušne odbrane koji presreću ciljeve tokom vazdušnog napada.

U Kijevskoj regiji koja okružuje glavni grad, 12 stambenih kuća i jedna višespratna zgrada pretrpjeli su manju štetu od padajućih krhotina, objavio je vojni čelnik regije Ruslan Kravčenko na svojoj Facebook stranici.

Nije bilo izvještaja o povrijeđenim.

Ruska invazija na njenog suseda, koja sada traje 503. dan i kojoj se ne vidi kraj, ubila je hiljade ljudi, raselila milione i pretvorila mnoge gradove na istoku i jugu Ukrajine u gomile ruševina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG