Linkovi

Ukrajina kaže da ruske snage koriste taktiku 'spaljene zemlje' u borbi za Bakhmut


Snimci dronom iznad Bakhmuta pokazuju razaranje usljed žestokih borbi
Snimci dronom iznad Bakhmuta pokazuju razaranje usljed žestokih borbi

Ruske snage napadaju u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka, fokusirajući se na dva grada i udarajući ukrajinske položaje vazdušnim udarima i artiljerijskim baražima, saopštio je Kijev u ponedeljak.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je da Rusi uništavaju zgrade i položaje u opkoljenom Bakhmutu u, kako je rekao, taktici "spaljene zemlje".

Ruski napad na Bakhmut, mali grad u Donjecku na rubu dijela teritorije pod ruskom kontrolom, mjesecima je u fokusu najveće bitke u ratu, koja sada traje drugu godinu.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine rekao je u nedjelju da su borbe bile najteže duž zapadnih prilaza Bakhmutu. Rusi su takođe gađali grad Avdijevku, navodi se u saopštenju.

U ponedjeljak je komandant kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Syrskyi rekao da je odbrana Bakhmuta nastavljena.

"Situacija je teška, ali se može kontrolisati", rekao je on u komentarima koje citira ukrajinski Medijski vojni centar.

Moskva šalje specijalne snage i zračno-desantne jurišne jedinice da pomognu njihovom napadu jer su članovi ruske privatne plaćeničke grupe Wagner sada iscrpljeni, rekao je Syrskyi. Wagnerovi plaćenici su predvodili ruski napad na Bakhmut koji ga je ostavio uglavnom u ruševinama.

"Neprijatelj je nakon Sirije prešao na takozvanu taktiku spaljene zemlje. Zračnim udarima i artiljerijskom vatrom uništava zgrade i položaje", rekao je Syrskyi.

Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojnom polju.

Ukrajinski generalštab rekao je da su ruske snage napravile neuspješno napredovanje na područja zapadno od Bakhmuta i da je najmanje 10 gradova i sela bilo pod ruskim granatiranjem. Rusi takođe nisu napredovali u napadima na Avdijevku, navodi se u saopštenju.

Donjeck je jedna od četiri provincije u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je Rusija proglasila pripojenim prošle godine i nastoji da ih u potpunosti okupira u onome što se čini kao pomak u svojim ratnim ciljevima nakon što nije uspjela da pregazi zemlju ubrzo nakon svoje invazije u februaru 2022.

Zapadni analitičari kažu da su obje strane gubile veliki broj vojnika u bici za Bakhmut, regionalni transportni i logistički centar prije rata.

Kontrola Bakhmuta bi mogla omogućiti Rusiji da direktno gađa ukrajinske odbrambene linije u Chasiv Yar-u na istoku i otvori put svojim snagama za napredovanje na dva veća grada u regionu Donjecka - Kramatorsk i Slavjansk.

Dok je Ukrajina rekla da želi nanijeti što je moguće više žrtava ruskim snagama dok priprema vlastitu kontraofanzivu, predsjednik Volodimir Zelenski je prošle sedmice priznao da bi vojnici mogli biti povučeni ako riskiraju da budu u okruženju.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su ruske snage kontrolisale centar Bakhmuta, pri čemu je veći dio njihovog napada sada usmjeren na željezničku stanicu.

„U centru grada vode se teške borbe, a neprijatelj se postepeno kreće prema zapadnoj periferiji“, rekao je Ždanov.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Rusija u posljednjih sedam dana također pojačala svoje oklopne napade oko grada Marinka, također u provinciji Donjeck.

„Rusija nastavlja da daje visok prioritet operacijama resursa u širem sektoru Donjecka, uključujući oblasti Marinka i Avdiivka, trošeći značajne resurse za minimalne dobitke“, navodi se u saopštenju.

NAPADI NAPALMOM

U video obraćanju u nedelju uveče, Zelenski je osudio ruske vazdušne napade koji se poklapaju sa obilježavanjem pravoslavne Cvjetnice.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da su 50-godišnji muškarac i njegova 11-godišnja kćerka ubijeni nakon što su ruske snage napale stambenu zgradu u Zaporožju, na jugoistoku zemlje.

Žena identifikovana kao supruga i majka žrtava izvučena je ispod ruševina.

„Ovako teroristička država obilježava Cvjetnicu“, rekao je Zelenski u svom obraćanju. "Ovako se Rusija stavlja u još veću izolaciju od svijeta."

Većina od 41 miliona stanovnika Ukrajine su pravoslavni hrišćani koji slave Uskrs sledećeg vikenda, kao i Rusija.

Papa Franjo, koji je kritikovao ruski rat, molio se za mir tokom uskršnjih događaja u Vatikanu u nedjelju.

"Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njihovom putu ka miru i bacite svjetlo Uskrsa na narod Rusije", rekao je.

U drugoj akciji, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage uništile skladište sa 70.000 tona goriva u blizini Zaporožja.

Snage su uništile skladišta ukrajinske vojske u kojima se nalaze projektili, municija i artiljerija u regionima Zaporožja i Donjecka, saopštilo je ministarstvo.

Ukrajina je također prijavila rašireno rusko granatiranje u sjevernim regijama. Zvaničnici na jugu rekli su da su ruski avioni koristili navođene bombe protiv gradova u regiji Herson.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG