Linkovi

Ukrajinski zvaničnik: Curenje povjerljivih dokumenata izgleda kao ruska operacija dezinformacija


Ukrajinski vojnik u blizini Bahmuta, mart 2023.
Ukrajinski vojnik u blizini Bahmuta, mart 2023.

Curenje povjerljivih dokumenata koji detaljno opisuju tajne planove SAD-a i NATO-a da pomognu Kijevu izgleda kao ruska operacija dezinformacija kako bi se posijale sumnje u planiranu protuofanzivu Ukrajine, rekao je u petak zvaničnik ukrajinskog predsjednika.

Mihail Podoljak je rekao za Reuters da podaci koji su procurili u New York Times sadrže "veoma veliku količinu fiktivnih informacija" i da Rusija pokušava da povrati inicijativu u svojoj invaziji.

"Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obavještajne službe. I ništa više", naveo je on u pisanoj izjavi.

Reuters nije odmah bio u mogućnosti da pregleda dokumente koji su procurili.

New York Times je u četvrtak izvijestio da Pentagon istražuje kako su dokumenti koji detaljno navode planove za jačanje ukrajinske vojske za planiranu ofanzivu objavljeni na kanalima društvenih medija ove sedmice.

"Rusija traži bilo kakve načine da povrati inicijativu", rekao je Podoljak. "Pokušati utjecati na scenarije ukrajinskih kontraofanzivnih planova. Uvesti sumnje, kompromitirati ... ideje i na kraju zastrašiti (nas) koliko su 'informirani'."

Ukrajinske trupe su se mjesecima suočavale s ruskim napadom na istoku, koncentrisanom oko grada Bakhmut. Nada se da će pokrenuti kontraofanzivu u narednim sedmicama ili mjesecima kako bi povratila teritoriju koju drži Rusija.

U izvještaju Timesa navodi se da su dokumenti izgleda modificirani u određenim dijelovima. Jedan dio je ponudio procjenu ukrajinskih vojnih gubitaka koja je bila daleko veća od zapadnih procjena koje su do sada bile dostupne.

Ukrajina ne otkriva razmjere svojih gubitaka i vrlo je osjetljiva na tu temu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG