Linkovi

SAD traže izvor curenja visoko povjerljivih informacija


Pentagon
Pentagon

Povjerljivi dokumenti koji su se pojavili na internetu, s detaljima u rasponu od ukrajinske protivvazdušne odbrane do izraelske špijunske agencije Mossad, natjerali su američke zvaničnike da tragaju za izvorom curenja, a neki stručnjaci kažu da bi to mogao biti Amerikanac.

Zvaničnici kažu da širina tema obrađenih u dokumentima, a koji se dotiču rata u Ukrajini, Kini, Bliskom istoku i Africi, sugerira da ih je možda procurio Amerikanac, a ne saveznik.

"Fokus je sada na tome da je ovo američko curenje informacija, jer su mnogi dokumenti bili samo u rukama SAD", rekao je Michael Mulroy, bivši visoki zvaničnik Pentagona, u intervjuu za Reuters.

Američki zvaničnici rekli su da je istraga u ranoj fazi i da oni koji je vode nisu isključili mogućnost da iza curenja stoje proruski elementi, što se smatra jednim od najozbiljnijih sigurnosnih propusta od kada se više od 700.000 dokumenata, video zapisa i diplomatskih prepiski pojavilo na web stranici WikiLeaksa 2013.

Ruska ambasada u Washingtonu i Kremlj nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Nakon otkrivanja curenja, Reuters je pregledao više od 50 dokumenata pod nazivom "Tajno" i "Strogo povjerljivo" koji su se prvi put pojavili prošlog mjeseca na web stranicama društvenih medija, počevši od Discorda i 4Chana. Iako su neki od dokumenata objavljeni prije nekoliko sedmica, o njihovom postojanju prvi je izvijestio New York Times u petak.

Reuters nije nezavisno provjerio autentičnost dokumenata. Čini se da su neke procjene žrtava na bojnom polju iz Ukrajine izmijenjene kako bi se minimizirali ruski gubici. Nije jasno zašto je barem jedan označen kao neklasifikovan, ali uključuje strogo povjerljive informacije. Neki dokumenti imaju oznaku "NOFORN", što znači da se ne mogu dati stranim državljanima.

Dvojica američkih zvaničnika izjavila su za Reuters u nedjelju da nisu isključili da su dokumenti možda lažirani kako bi se istražitelji doveli u zabludu o njihovom porijeklu ili da bi se širile lažne informacije koje bi mogle naštetiti sigurnosnim interesima SAD-a.

U saopćenju od nedjelje, Pentagon je rekao da provjerava valjanost fotografiranih dokumenata za koje se "čini da sadrže osjetljiv i visoko povjerljiv materijal".

Pentagon je to pitanje uputio Ministarstvu pravde koje je pokrenulo krivičnu istragu.

Jedan od dokumenata, datiran 23. februara i označen kao "Tajna", detaljno opisuje kako će ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane S-300 biti iscrpljeni do 2. maja po trenutnoj stopi upotrebe.

Takve pomno čuvane informacije mogle bi biti od velike koristi ruskim snagama, a Ukrajina je rekla da su se njen predsjednik i najviši sigurnosni dužnosnici sastali u petak kako bi razgovarali o načinima za sprječavanje curenja informacija.

POGLED SAVEZNIKA

U drugom dokumentu, označenom kao "strogo povjerljivo" i iz ažuriranja CIA-e Intel od 1. marta, kaže se da je obavještajna agencija Mossad ohrabrivala proteste protiv planova izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pooštri kontrolu nad Vrhovnim sudom.

U dokumentu se navodi da su SAD to saznale putem obavještajnih signala, što sugerira da su Sjedinjene Države špijunirali jednog od svojih najvažnijih saveznika na Bliskom istoku.

U saopćenju u nedjelju, Netanyahuov ured opisao je tu tvrdnju kao "lažljivu i bez ikakvog temelja".

Drugi dokument iznio je detalje internih diskusija među visokim južnokorejskim dužnosnicima o pritisku SAD-a na Seul da pomogne u isporuci oružja Ukrajini, io njegovoj politici da to ne čini.

Južnokorejski predsjednički zvaničnik rekao je u nedjelju da je zemlja upoznata s vijestima o dokumentima koji su procurili i da planira razgovarati o "pokrenutim pitanjima" s Washingtonom.

Južnokorejski opozicioni poslanici izrazili su "snažno žaljenje" zbog optužbi za špijuniranje, nazvavši ih jasnim kršenjem suvereniteta zemlje i velikim sigurnosnim propustom administracije Yoon Suk Yeol-a.

"Snažno zahtijevamo detaljnu istragu i pozivamo da se slični incidenti ne dešavaju", rekli su poslanici Demokratske stranke u zajedničkom saopćenju.

Pentagon se nije bavio sadržajem nijednog konkretnog dokumenta, uključujući očigledan nadzor saveznika.

Dvojica američkih zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da, iako postoji zabrinutost zbog curenja informacija u Pentagonu i obavještajnim agencijama, dokumenti pokazuju vrijeme od prije više od mjesec dana, a ne novije procjene.

Dvojica zvaničnika rekli su da vojne i obavještajne agencije razmatraju svoje procese kako bi se neki od obavještajnih podataka dijelili interno.

Zvaničnici razmatraju kakve bi motive američki zvaničnik ili grupa zvaničnika imali za curenje tako osjetljivih informacija, rekao je jedan od zvaničnika koji je razgovarao za Reuters.

Zvaničnik je rekao da istražitelji razmatraju četiri ili pet teorija, od nezadovoljnog zaposlenika do insajderske prijetnje koja je aktivno željela potkopati interese nacionalne sigurnosti SAD-a.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG