Linkovi

Da li će ukrajinski rat poništiti napredak u rješavanju klimatskih pitanja?


Znak COP27 na putu koji vodi do konferencijske zone u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru, 20. oktobar 2022. Foto: (REUTERS/Sayed Sheasha)
Znak COP27 na putu koji vodi do konferencijske zone u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru, 20. oktobar 2022. Foto: (REUTERS/Sayed Sheasha)

Uoči Konferencije o klimatskim promjenama, COP27, u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik ove sedmice, postojala je zabrinutost da je ruska invazija na Ukrajinu preokrenula napredak u borbi protiv klimatskih promjena. Ali, postoje mišljenja da bi rat mogao imati i pozitivan uticaj na duži rok.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je globalne geopolitičke tenzije, a razaranje se ne završava samo na bojnom polju. Napredak u suočavanju sa klimatskim promjenama, koji je postignut na samitu COP26 u Glazgovu prošle godine, pretrpio je udarac, kaže analitičar Entoni Frogat.

Razvoj koalicija, zajedničkih, velikih koalicija, ali i bilateralne inicijative poput SAD i Kine koje predlažu novi program rada za rješavanje klimatskih promjena... I nešto od te dobre volje je nestalo. I ne samo u pogledu Rusije. Vidimo da se Kina povukla iz aranžmana sa Sjedinjenim Državama kao rezultat tenzija oko Tajvana. Dakle, u brojnim oblastima geopolitika nije tako pozitivna.”

Naučnici kažu da svijet ne može da dozvoli da sukob u Ukrajini skrene pažnju sa klimatske vanredne situacije, navodi Inger Andersen, direktorka programa Ujedinjenih nacija za klimu.

Moramo biti u stanju da rješavamo višestruke krize. I istina je, sa ratom u Ukrajini, i sa složenošću oko snabdijevanja naftom i gasom, postoji prilika, i to kažem s poštovanjem, sada postoji šansa da se zaista investira u čisto i zeleno, a ne da se ulaže u štetne infrastrukture. To je ono što svijet sada treba da uradi.”

Da li će ukrajinski rat uništiti napredak u rešavanju klimatskih vanrednih situacija?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je prošle nedelje da će rat u Ukrajini ubrzati tranziciju ka zelenoj energiji. Direktor agencije Fatih Birol ocjenjuje da reakcije vlada širom svijeta na energetsku krizu nagovještavaju prekretnicu u istoriji energetike.

"Ova kriza će ubrzati tranziciju ka čistoj energiji", naglašava Birol.

Ali izgleda da je ta tranzicija napravila korak unazad. Brojne evropske zemlje ponovo pokreću termoelektrane, kršeći klimatska obećanja, dok Rusija zatvara ventile za gas.

Postoji kratkoročni jaz u snabdijevanju koji će morati da se ispuni. Ali sve dok nema velikih ulaganja u fosilna goriva, onda možda jednostavno to moramo da prihvatimo. To je neka vrsta srednjoročne do dugoročne putanje za koju se nadam da će dovesti do dekarbonizacije, kao rezultat rata u Ukrajini", ocijenio je Entoni Frogat iz organizacije Chatham House.

Međutim, ruska invazija je takođe izazvala globalnu ekonomsku krizu, uz sve veću inflaciju i nadolazeću recesiju. Frogat je primijetio da je pažnja koju globalni lideri poklanjaju klimatskim promjenama smanjena i da misli da će biti povećana svijest o ekonomskim teškoćama sa kojima se mnoge zemlje suočavaju dok očekuju moguću globalnu recesiju koja će otežati finansiranje.

Politički zamah u pregovorima o klimi je možda zastao. Ali postoji nada da će ruska invazija na Ukrajinu primorati zemlje da prekinu svoje oslanjanje na fosilna goriva koja izazivaju klimatsku vanrednu situaciju.

XS
SM
MD
LG