Linkovi

Ukrajinske trupe ušle u Herson poslije povlačenja ruskih vojnika


Ukrajinski vojnici napadaju ruske položaje u Hersonskoj oblasti (Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)
Ukrajinski vojnici napadaju ruske položaje u Hersonskoj oblasti (Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Stanovovnici Hersona pozdravili su u petak ukrajinske trupe koje su ušle u grad nakon što je Rusija napustila jedinu regionalnu prijestonicu koju je osvojila od početka invazije u februaru, prenosi agencija Reuters.

Rusija je saopštila da se u potpunosti povukla preko rijeke Dnjepar i da nije izgubila ni jednog vojnika, dok Ukrajinci tvrde da je povlačenje bilo haotično, da su Rusi skidali uniforme, a da su se neki udavili dok su pokušavali da pobjegnu.

Na snimcima na internetu vidi se kako desetine Ukrajinaca pozdravaljaju prve ukrajinske vojnike koji su stigli do glavnog gradskog trga. Ukrajinska vojna obavještajna agencija saopštila je da se Herson vraća pod ukrajinsku kontrolu i naredila preostalim ruskih vojnicima da se predaju ukrajinskim trupama koje su ušle u grad.

Dok su ukrajinske snage napredovale poslije jednog od najbržih i najporaznijih ruskih povlačenja od izbijanja rata, stanovnici okolnih sela opisivali su život pod okupacijom ruskih snaga koje optužuju da su ubijali seljane i pljačkali njihove domove.

U selu Blahodatne, 20 kilometara sjeverno od Hersona, ukrajinske trupe zauzimale su pozicije na kojiima su prethodno bili ruski vojnici.

Reuters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi puni obim napretka Ukrajinaca niti sudbinu ruskih vojnika koji se nisu povukli. Serhij Klan, član ukrajinskkog regionalnog savjeta Hersona, rekao je da je regionalna prijestonica gotovo u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih snaga, a da je ukrajinska zastava podignuta iznad opštinske zgrade.

Klan je ustvrdio da se veliki broj ruskih vojnika udavio u rijeci dok su pokušavali da pobjegnu, a da su drugi obukli civilnu odjeću. Takođe je savjetovao stanovnike da ne napuštaju svoje domove dok traje potraga za preostalim ruskim trupama.

Život u okupiranom Hersonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinske južne vojne komande, rekla je da se ruski vojnici "oblače u civilnu odjeću nedeljama" što, kako je navela, znači "da se ne može isključiti sabotaža".

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je završilo povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar, gdje se nalazi grad Herson, samo dva dana nakon što je Moskva najavila odlazak trupa.

"Nije ostavljen ni jedan dio vojne opreme ili oružje na desnoj obali. Svi ruski vojnici su prešli na lijevu obalu", dodaje se u saopštenju, uz tvrdnju da nije stradao ni jedan vojnik.

Proruski ratni blogeri naveli su u četvrtak veče da su ukrajinske snage napale ruske trupe dok su prelazile rijeku. Rusko ministarstvo saopštilo je da su Ukrajinci pogodili prelaze preko Dnjepra pet puta tokom noći američkim raketnim sistemima HIMARS.

Zgrada vrtića oštećena je u ruskom granatiranju Hersona, novembar 2022.
Zgrada vrtića oštećena je u ruskom granatiranju Hersona, novembar 2022.

Ponovno osvajanje Hersona, čije je predratno stanovništvo bilo 280.000, moglo bi Ukrajini da otvori put za zalihe i trupe, da pokušaju da povrate drugu izgubljenu teritoriju na jugu, uključujući Krim.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da su ruske trupe postavile mine širom Hersona dok su se povlačile kako bi ga pretvorile u „grad smrti“ i predvidio da će ga granatirati nakon premiještanja preko rijeke Dnjepar.

Sa ovih novih pozicija, Kremlj bi mogao da pokuša da eskalira rat, za koji američke procjene pokazuju da su stradale desetine hiljada civila i stotine hiljada vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je povlačenje trupa iz Hersona i obližnjih oblasti u srijedu nakon što je njegov najviši general u Ukrajini izvijestio da je gubitak ruta snabdevanja tokom kontraofanzive Ukrajine na jugu učinio odbranu „uzaludnom“.

Ukrajinski zvaničnici su donekle ublažili skepticizam oko toga da li Rusi zaista odlaze ili pokušavaju da zarobe ukrajinske vojnike.

„Neprijatelj nije imao drugog izbora osim da pobjegne“, rekao je načelnik oružanih snaga Zalužni, jer je ukrajinska vojska uništila sisteme snabdijevanja i poremetila lokalnu vojnu komandu Rusije.

Aleksandar Hara, iz Kijevskog istraživačkog centra Centar za odbrambene strategije, ponovio je te zabrinutosti, rekavši da se i dalje plaši da bi ruske snage mogle da unište branu uzvodno od Hersona i da poplave prilaze gradu. Bivši ukrajinski diplomata je takođe upozorio na mine i druge moguće opasnosti.

Bio bih iznenađen da Rusi nisu pripremili nešto, neka iznenađenja za Ukrajinu“, rekao je Hara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je pre nešto više od mjesec dana slavio aneksiju Hersona i još tri ukrajinska regiona i obećao da će ih braniti na bilo koji način, nije komentarisao povlačenje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se nije promijenio status anektiranih regiona.

Naglasio je da je odluku o povlačenju donijelo ministarstvo odbrane, a na pitanje novinara da li je Putin time ponižen odgovorio je "Ne".

Stanovnik Hersona, Konstantnin, ispričao je kako sada deluje grad.

„Čini se da je život u gradu stao. Svi su negdje nestali i niko ne zna šta će dalje biti“.

On je rekao da su ruske zastave nestale sa gradskih upravnih zgrada i da nema tragova ruskog vojnog osoblja koje se ranije uselilo u stanove evakuisanih stanovnika. Ruska državna novinska agencija Tass javila je da će hitne službe poput policajaca i medicinskih radnika otići zajedno sa poslednjim ruskim trupama.

Uslovi za život u Hersonu su, međutim, užasni. Nema struje, grijanja, interneta, bezinske pumpe su zatvorene, nema goriva. Nema lijekova za obolele od raka i dijabetesa. U ukrajinskim medijskim izvještajima navodi se da su Rusi digli u vazduh lokalni televizijski centar, neke od stubova za mobilne telefone i energetsku infrastrukturu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG