Linkovi

Rusi se povlače iz Hersona, Ukrajinci se plaše da će tamo zateći "grad smrti"


Ruski vojnici u Hersonu, mart 2022.
Ruski vojnici u Hersonu, mart 2022.

Rusija je saopštila da je počela da povlači trupe iz strateškog ukrajinskog grada Hersona, što je potencijalna prekretnica u ratu, dok je ukrajinski zvaničnik upozorio da bi ruske nagazne mine mogle da učine Herson „gradom smrti“.

KIJEV, Ukrajina (AP) Ukrajinski zvaničnici su kazali da ruske snage nemaju drugog izbora osim da pobjegnu iz Hersona, ali su i dalje oprezni, plašeći se zasjede.

Povlačenje iz Hersona — jedine prijestonice koju je Moskva zauzela nakon invazije na Ukrajinu u februaru — označilo bi jedan od najgorih ratnih neuspjeha Rusije. Ponovno osvajanje grada, čije je predratno stanovništvo bilo 280.000, moglo bi Ukrajini da otvori put za zalihe i trupe, da pokušaju da povrate drugu izgubljenu teritoriju na jugu, uključujući Krim.

Ukrajinska vojska napreduje ka Hersonu, a predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se tempo toliko ubrzao da stanovnici „sada skoro svaki sat provjeravaju gde su jedinice stigle i gde je još podignuta nacionalna zastava“.

Zgrada vrtića oštećena je u ruskom granatiranju Hersona, novembar 2022.
Zgrada vrtića oštećena je u ruskom granatiranju Hersona, novembar 2022.

Savjetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je da su ruske trupe postavile mine širom Hersona dok su se povlačile kako bi ga pretvorile u „grad smrti“ i predvidio da će ga granatirati nakon premiještanja preko rijeke Dnjepar.

Sa ovih novih pozicija, Kremlj bi mogao da pokuša da eskalira rat, za koji američke procjene pokazuju da su stradale desetine hiljada civila i stotine hiljada vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je povlačenje trupa iz Hersona i obližnjih oblasti u srijedu nakon što je njegov najviši general u Ukrajini izvijestio da je gubitak ruta snabdijevanja tokom kontraofanzive Ukrajine na jugu učinio odbranu „uzaludnom“.

Ukrajinski zvaničnici su donekle ublažili skepticizam oko toga da li Rusi zaista odlaze ili pokušavaju da zarobe ukrajinske vojnike.

„Neprijatelj nije imao drugog izbora osim da pobjegne“, rekao je načelnik oružanih snaga Zalužni, jer je ukrajinska vojska uništila sisteme snabdijevanja i poremetila lokalnu vojnu komandu Rusije.

Ipak, rekao je da ukrajinska vojska ne može da potvrdi rusko povlačenje.

Aleksandar Hara, iz Kijevskog istraživačkog centra Centar za odbrambene strategije, ponovio je te zabrinutosti, rekavši da se i dalje plaši da bi ruske snage mogle da unište branu uzvodno od Hersona i da poplave prilaze gradu. Bivši ukrajinski diplomata je takođe upozorio na mine i druge moguće opasnosti.

Bio bih iznenađen da Rusi nisu pripremili nešto, neka iznenađenja za Ukrajinu“, rekao je Hara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je prije nešto više od mjesec dana slavio aneksiju Hersona i još tri ukrajinska regiona i obećao da će ih braniti na bilo koji način, nije komentarisao povlačenje.

Stanovnik Hersona, Konstantnin, ispričao je kako sada deluje grad.

„Čini se da je život u gradu stao. Svi su negdje nestali i niko ne zna šta će dalje biti“.

On je rekao da su ruske zastave nestale sa gradskih upravnih zgrada i da nema tragova ruskog vojnog osoblja koje se ranije uselilo u stanove evakuisanih stanovnika. Ruska državna novinska agencija Tass javila je da će hitne službe poput policajaca i medicinskih radnika otići zajedno sa posljednjim ruskim trupama.

Uslovi za život u Hersonu su, međutim, užasni. Nema struje, grijanja, interneta, bezinske pumpe su zatvorene, nema goriva. Nema lijekova za oboljele od raka i dijabetesa. U ukrajinskim medijskim izveštajima navodi se da su Rusi digli u vazduh lokalni televizijski centar, neke od stubova za mobilne telefone i energetsku infrastrukturu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG