Linkovi

Rusija napušta ukrajinski grad Herson u velikom povlačenju


Ukrainian artillery unit members fire at Russian positions towards Kherson city, Oct. 28, 2022, in Ukraine's now Russia-annexed Kherson region.
Ukrainian artillery unit members fire at Russian positions towards Kherson city, Oct. 28, 2022, in Ukraine's now Russia-annexed Kherson region.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je u srijedu svojim trupama da se povuku iz okupiranog ukrajinskog grada Hersona i zauzmu obrambene linije na suprotnoj obali rijeke Dnjepar.

Objava je označila jedno od najznačajnijih ruskih povlačenja i potencijalnu prekretnicu u ratu, koji se sada bliži kraju njegovog devetog mjeseca.

U televizijskim komentarima, general Sergej Surovikin, generalno zapovjedništvo rata, izvijestio je Šojgua da više nije moguće opskrbljivati grad Herson.

"Nakon sveobuhvatne procjene trenutne situacije, predlaže se obrana duž lijeve (istočne) obale rijeke Dnjepar", rekao je Surovikin, stojeći za govornicom i pokazujući položaje trupa na karti čiji su detalji bili zasivljeni za TV publiku.

"Razumijem da je ovo vrlo teška odluka, ali u isto vrijeme ćemo sačuvati ono najvažnije - živote naših vojnika i općenito borbenu učinkovitost skupine postrojbi koju je uzaludno držati na desnoj obalaina ograničenom području."

Vijesti su uslijedile nakon tjedana ukrajinskog napredovanja prema gradu i utrke Rusije da preseli više od 100.000 svojih stanovnika tako što će ih prevesti na suprotnu stranu rijeke.

Herson je glavni grad istoimene regije - jedne od četiri ukrajinske regije za koje je predsjednik Vladimir Putin u rujnu proglasio da ih "zauvijek" uključuje u Rusiju, a za koje je Kremlj rekao da su sada stavljene pod nuklearni kišobran Moskve.

Shoigu je rekao Surovikinu: "Slažem se s vašim zaključcima i prijedlozima. Za nas su život i zdravlje ruskih vojnika uvijek prioritet. Također moramo uzeti u obzir prijetnje civilnom stanovništvu.

"Nastavite s povlačenjem trupa i poduzmite sve mjere da osigurate siguran prijenos osoblja, oružja i opreme preko rijeke Dnjepar."

Objavu su očekivali utjecajni ruski ratni blogeri, koji su je opisali kao gorak udarac.

“Navodno ćemo otići iz grada, koliko god bolno bilo sada o tome pisati”, stoji na blogu War Gonzo koji na Telegramu ima više od 1,3 milijuna pretplatnika.

"Jednostavno rečeno, Herson se ne može držati golim rukama", navodi se. "Da, ovo je crna stranica u povijesti ruske vojske. Ruske države. Tragična stranica."

Osjećaj ruskog nereda u Hersonu pogoršava činjenica da je tamošnji dužnosnik broj dva u Moskvi, Kirill Stremousov, poginuo u prometnoj nesreći u srijedu.

Stremousov je bio jedno od najistaknutijih lica ruske okupacije. Ukrajina ga je doživljavala kao kolaboracionista i izdajnika.

U video izjavi samo nekoliko sati prije smrti, Stremousov je osudio ono što je nazvao ukrajinskim "nacistima" i rekao da ruska vojska ima "potpunu kontrolu" nad situacijom na jugu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG