Linkovi

Ukrajinske trupe vraćaju desetine naselja blizu Hersona pod svoju kontrolu


UKRAINE-CRISIS/KHERSON-VILLAGES
UKRAINE-CRISIS/KHERSON-VILLAGES

Ukrajinske trupe vratile su desetine minama zasutih naselja koja su napustile ruske snage u južnoj Ukrajini, rekli su dužnosnici, dan nakon što je Moskva objavila povlačenje iz strateškog glavnog grada pokrajine Herson.

U četvrtak navečer bilo je naznaka da se ukrajinske snage približavaju gradu Hersonu, luci na ušću rijeke Dnjepar, rekao je ukrajinski vojni analitičar i medijski komentator.

Grad Herson bio je u dometu ukrajinskog topništva, a najbliže ukrajinske izviđačke patrole bile su manje od 18 km od grada, rekao je ukrajinski vojni analitičar Jurij Butusov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Ukrajinske snage pokušavaju se probiti u Herson dok se neprijatelj povlači”, rekao je. "Na području riječnih prijelaza, gdje su koncentrirane ruske trupe, izbijaju vatreni okršaji."

Reuters nije uspio provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Glavni stožer Ukrajine rekao je da se ofanzivne akcije u smjeru Hersona nastavljaju, ali je prešutio detalje.

MINE

Ukrajinske snage oslobodile su 41 naselje dok su napredovale kroz jug, rekao je predsjednik Volodymyr Zelenskiy u svom video obraćanju u četvrtak navečer.

Pirotehničari su otišli u područja preuzeta od ruskih snaga kako bi ih riješili hiljada neeksplodiranih nagaznih mina i ubojnih sredstava koje su ostavili za sobom, rekao je.

Oko 170.000 kvadratnih kilometara ostalo je za razminiranje, rekao je Zelenskiy, uključujući mjesta gdje se još vode borbe i "gdje će neprijatelj dodati mine prije povlačenja, kao što je sada slučaj s Hersonom".

Guverner regije Yaroslav Yanushevych kojeg je imenovala Ukrajina, rekao je na Telegramu da su ruske trupe "odnijele javnu opremu, oštetile dalekovode i željele ostaviti zamku za sobom".

Mykhailo Podolyak, savjetnik Zelenskog, rekao je da Rusija želi pretvoriti Herson u "grad smrti", minirajući sve, od stanova do kanalizacije i planirajući granatirati grad s druge strane rijeke.

Rusija poriče da je namjerno gađala civile, iako je sukob ubio hiljade ljudi, raselio milione i uništio ukrajinska mjesta i gradove.

"Nema apsolutno nikakvih znakova da se u Hersonu sprema zamka", rekao je Volodymyr Molchanov, komentator iz Hersona, citiran na ukrajinskoj nacionalnoj Espreso TV stranici. "Ruske trupe počele su se pomicati jučer (srijeda)... pokušavajući prijeći Dnjepar, neprijatelj trpi ogromne gubitke."

PREKRETNICA

Povlačenje u Hersonu oslobodilo bi snage obje strane da se bore negdje drugdje, rekli su vojni analitičari, a nema znakova da je Moskva završila s onim što naziva "specijalnom vojnom operacijom" protiv svog prozapadnog susjeda.

"Ovo je definitivno prekretnica, ali to ne znači da je Rusija izgubila ili da je Ukrajina pobijedila", rekao je Ben Barry, viši suradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

Rusija je još uvijek sposobna za novu ofanzivu ili protivnapade, rekao je. "Prerano je otpisati ih."

Mala skupina ukrajinskih vojnika prikazana je na ukrajinskoj državnoj televiziji kako ih pozdravljaju radosni stanovnici u središtu sela Snihurivka, oko 55 km sjeverno od grada Hersona, s ukrajinskom zastavom koja vijori iznad trga iza njih. Reuters je potvrdio mjesto snimanja videa.

Nekoliko kilometara dalje, u devastiranom selu na prvoj liniji do kojeg je došao Reuters u području koje već drže ukrajinske snage, pucnji su utihnuli za, kako su stanovnici rekli, prvu mirnu noć od početka rata.

"Nadamo se da tišina znači da Rusi odlaze", rekla je Nadiia Nizarenko, 85. Rusi bi mogli spremati zamku, rekla je Nizarenkova kći, Svitlana Lischeniuk, 63.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG