Linkovi

Naziranje kontraofanzive: Ukrajinci redovno prelaze na istočnu obalu Dnjepra


Oštećeni Antonivsky most u Hersonu, Ukrajina, Nov. 27, 2022.
Oštećeni Antonivsky most u Hersonu, Ukrajina, Nov. 27, 2022.

Ukrajinske snage bazirane na zapadnoj strani rijeke Dnjepar često vrše napade na istočnoj obali u blizini grada Hersona, rekao je regionalni zvaničnik u utorak.

Ruske snage držale su istočnu stranu Dnjepra u blizini Hersona od povlačenja iz južnog grada u novembru nakon višemjesečne okupacije, ali se očekuje da će Ukrajina pokrenuti proljetnu kontraofanzivu kako bi pokušala povratiti još teritorije.

Jurij Sobolevski, zamjenik načelnika regionalne administracije Hersona, rekao je da napadi imaju za cilj smanjenje borbene sposobnosti ruskih trupa koje granatiraju Herson otkako su bile prisiljene na povlačenje.

"Naša vojska vrlo često posjećuje lijevu (istočnu) obalu, vršeći napade. Ukrajinske oružane snage rade vrlo efikasno", rekao je Sobolevski za ukrajinsku televiziju.

"Rezultati će doći kao i na desnoj obali Hersonske oblasti kada su, zahvaljujući složenoj i dugoj operaciji, uspjeli da oslobode naše teritorije uz minimalne gubitke za našu vojsku. Ista stvar se dešava i sada na lijevoj obali. "

Rusija je zauzela oblast Herson ubrzo nakon potpune invazije na Ukrajinu prije 14 mjeseci, i od tada je nastavila da drži cijelu teritoriju regije istočno od Dnjepra.

Vojni analitičari kažu da će Ukrajina najvjerovatnije uskoro pokrenuti kontraofanzivu i da bi jedan od glavnih ciljeva mogao biti probijanje južnog kopnenog koridora između Rusije i regiona Krima koji je aneksirala Rusija. Ponovno zauzimanje cijele regije Herson bio bi važan korak ka postizanju ovog cilja.

Američki Institut za proučavanje rata saopštio je prošle sedmice da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno geolociranih snimaka da potvrde da su ukrajinske trupe uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra.

Sobolevskiy nije iznio dalje detalje, rekavši da vojna operacija zahtijeva "informativnu tišinu".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG