Linkovi

Novi talas ruskih napada na Bakhmut


Bahmut, mjesto teških borbi sa ruskim trupama u oblasti Donjecka, Ukrajina, 21. april 2023.
Bahmut, mjesto teških borbi sa ruskim trupama u oblasti Donjecka, Ukrajina, 21. april 2023.

Ruske snage pokrenule su nove talase napada na Bakhmut tokom proteklog dana, ali nijedna strana nije uspjela da napravi ključni napredak u višemjesečnoj bici za grad u istočnom regionu Donjecka, saopštila je ukrajinska vojska 25. aprila.

"U toku su žestoke borbe za grad Bakhmut", naveo je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom izvještaju, dodajući da je glavni pritisak Moskve na bojnom polju ostao fokusiran na liniju fronta Bakhmut-Avdiyivka-Maryinka.

Ruske snage izvele su 62 zračna udara i šest raketnih udara na ukrajinske vojne položaje i civilne ciljeve, navodi se u izvještaju Generalštaba.

Ukrajinski branioci su također odbili 43 ruska napada na Bakhmut i Maryinku, navodi se u izvještaju.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar je u međuvremenu opisala tekuće borbe u Bakhmutu kao "kontinuirani dinamički proces".

Malyar je na Telegramu 25. aprila rekla: "Danas u borbi možemo izgubiti pozicije, a sutradan ih vratiti; zato vojska radije govori o rezultatu nakon završetka operacije."

Malyarini komentari uslijedili su dan nakon što su ukrajinski komandanti demantirali ruske tvrdnje da plaćenici iz Wagner grupe gotovo u potpunosti kontrolišu grad.

U Washingtonu, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby upozorio je da ruske snage mogu pojačati svoje ofanzivne akcije kada vrijeme počne da biva toplije.

"Znamo da na proljeće, kada se vrijeme popravi – a već počinje da se popravlja – možemo očekivati da će Rusi željeti da krenu u ofanzivu u nekim oblastima. Ne znamo tačno gdje i kako će to učiniti, ali želimo biti sigurni da su Ukrajinci u stanju da se brane od toga", rekao je Kirby za Glas Amerike 24. aprila.

Istovremeno, dodao je Kirby, ako ukrajinske snage odluče da vode sopstvene kontraofanzivne operacije, moraju imati odgovarajuće sposobnosti.

Vojni stručnjaci su izvijestili, a ukrajinski lideri su nagovijestili, da je u pripremi velika proljetna kontraofanziva Ukrajine.

Dana 23. aprila, neki izvještaji su ukazivali da je ukrajinska vojska prešla rijeku Dnjepar u južnoj Ukrajini i uspostavila položaje na njenoj istočnoj obali.

Ali ukrajinska vojska je demantovala te izvještaje, nazvavši ih "spekulacijama".

"Moramo biti oprezni sa pretpostavkama vojnih analitičara i shvatiti da su to spekulacije", rekla je glasnogovornica vojske Natalija Humenjuk 24. aprila.

Prema izvještajima AP-a i Reutersa

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG