Linkovi

Dronovi napali Sevastopolj, srušeni dron pronađen u blizini Moskve


Na ovoj fotografiji koju je objavila pres-služba Ministarstva odbrane Rusije, 10. februara 2022, amfibijski jurišni brod ruske mornarice Kalinjingrad uplovljava u luku Sevastopolj na Krimu.
Na ovoj fotografiji koju je objavila pres-služba Ministarstva odbrane Rusije, 10. februara 2022, amfibijski jurišni brod ruske mornarice Kalinjingrad uplovljava u luku Sevastopolj na Krimu.

Ruske vlasti na Krimu saopćile su da je vojska u ponedjeljak odbila ukrajinski napad na luku Sevastopolj, dok je dron navodno pronađen i u šumi u blizini Moskve - napadi dolaze dok se vjeruje da se Ukrajina priprema za veliku kontraofanzivu.

Šef lučkog grada Sevastopolja na Krimu Mihail Razvožajev, kojeg je imenovala Moskva, rekao je da je vojska uništila ukrajinski morski dron koji je pokušao da napadne luku u ranim satima. Rekao je da je još jedan dron eksplodirao bez nanošenja štete.

Napad je bio posljednji u nizu pokušaja napada na Sevastopolj, glavnu pomorsku bazu na Krimu koju je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine.

Ukrajinske vlasti nisu odmah komentirale napade od ponedjeljka. Nakon prethodnih napada na Sevastopolj i druga područja, ukrajinski zvaničnici su prestali da otvoreno preuzimaju odgovornost, ali su naglasili pravo zemlje da pogodi bilo koju metu kao odgovor na rusku agresiju.

Ruski novinski izvještaji također tvrde u ponedjeljak da je ukrajinski dron koji je eksplodirao pronađen u šumi u šumi oko 30 kilometara istočno od ruske prijestonice.

Iako nije eksplodirao, incident je ponovo naglasio sposobnost Ukrajine da dopre duboko u Rusiju jer se smatra da se ukrajinska vojska priprema za proljetnu kontraofanzivu kako bi povratila okupirana područja.

Posmatrači vjeruju da bi najvjerovatnija meta kontraofanzive bili dijelovi južne regije Herson i Zaporožja pod ruskom kontrolom. Ako pritisak bude uspješan, to bi omogućilo Ukrajini da presiječe kopneni koridor između Rusije i Krima.

U onome što bi mogle biti pripreme za takav potez, ukrajinske snage su nedavno uspostavile uporište u blizini grada Oleški na istočnoj obali rijeke Dnjepar, prema Institutu za proučavanje rata, istraživačkom centru sa sjedištem u Washingtonu.

Ukrajina je nedavno dobila sofisticirano oružje od svojih zapadnih saveznika i nove trupe koje su svježe obučene na Zapadu, što je dovelo do sve većeg očekivanja ofanzive.

Rakete Patriot američke proizvodnje stigle su u Ukrajinu prošle sedmice, a vojni portparol Jurij Ihnat rekao je u nedjelju na ukrajinskoj televiziji da su neke već ušle u upotrebu.

Ruske snage su u međuvremenu nastavile svoje skoro devetomjesečne napore da zauzmu ukrajinsko uporište Bakhmut u istočnoj oblasti Donjecka.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy naglasio je važnost odbrane Bakhmuta u prošlomjesečnom intervjuu za Associated Press. rekavši da bi pad mogao omogućiti Rusiji da prikupi međunarodnu podršku za sporazum koji bi mogao zahtijevati od Kijeva da napravi neprihvatljive kompromise.

Ukrajina i Rusija opisali su borbu za Bakhmut, najdužu bitku u ratu, kao ključ za iscrpljivanje neprijateljskih snaga i njihovo sprječavanje da izvrše napade na drugim mjestima duž linije fronta od 1.000 kilometara.

Jevgenij Prigožin, milioner, vlasnik vojnog izvođača Wagner grupe koji je predvodio rusku ofanzivu u Bahmutu, izjavio je u ponedeljak da su ukrajinske snage potisnute u zapadni dio grada od dva kvadratna kilometra . Njegova tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

"Naš zadatak je da oslabimo ukrajinsku vojsku i spriječimo je da krene u kontraofanzivu", rekao je Prigožin.

Ruski vojni blogeri nagađali su da bi ukrajinska kontraofanziva mogla biti praćena nizom napada bespilotnim letjelicama na široka područja.

Ruski mediji identifikovali su dron koji je pao u blizini Moskve kao ukrajinski UJ-22 Airborne. Rekli su da ga je u nedjelju pronašao lokalni stanovnik. U izvještajima se navodi da se dron srušio nakon što je ostao bez goriva ili udario u drvo. Rekli su da je nosio 17 kilograma eksploziva.

UJ-22 je mali izviđački dron koji može ponijeti oko 20 kilograma eksploziva i ima domet autonomnog leta do 800 kilometara.

Prošlog mjeseca, još jedan dron za koji su vlasti sumnjale da je također došao iz Ukrajine pronađen je u Ščelkovu, oko 15 kilometara sjeveroistočno od Moskve, iako nije nosio eksploziv.

Takođe u martu, teški ukrajinski dron Tu-141 Strizh na mlazni pogon eksplodirao je u gradu Kirejevsku u regionu Tule oko 200 kilometara istočno od Moskve, povrijedivši troje, ostavivši veliki krater i oštetivši nekoliko zgrada. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je dron oborila protivvazdušna odbrana.

Ruske vlasti su saopćile da je Ukrajina koristila sovjetske bespilotne letjelice Tu-141 koje imaju domet od oko 1.000 kilometara za napad na objekte u Rusiji. U decembru su takve bespilotne letjelice pogodile dvije ruske zračne baze za dalekometne, nuklearne bombardere. Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su dronovi oboreni, ali je priznalo da su krhotine oštetile neke letjelice i ubile nekoliko vojnika.

Vlasti su u februaru izvijestile i da je ukrajinski dron pronađen u šumi u blizini Gubastova u oblasti Kolomna, oko 80 kilometara jugoistočno od Moskve. Dron je pao blizu velikog postrojenja za pumpanje prirodnog gasa, njegove očigledne mete.

Još jedan dron eksplodirao je u februaru u šumi u blizini Kaluge, oko 150 kilometara jugoistočno od Moskve, pri čemu niko nije povrijeđen.

Ured predsjednika Ukrajine saopštio je u ponedjeljak da su najmanje četiri civila ubijena, a 13 ranjeno u posljednjim ruskim napadima u prethodna 24 sata. Dvije osobe su ubijene u Bakhmutu, a još dvije u gradu Hersonu na jugu zemlje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG