Linkovi

Ukrajina: Napredujemo u potiskivanju Rusa iz Harkova


Ukrajinski vojnik u ruševinama u Harkovu, 25. april 2022.
Ukrajinski vojnik u ruševinama u Harkovu, 25. april 2022.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je vojska postigla napredak u potiskivanju ruskih trupa iz Harkova na sjeveroistoku Ukrajine, koji je napadan otkako je Rusija krenula u invaziju.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio "dobre vijesti“, rekavši da se „okupatori postepeno potiskuju“.

„Ali takođe želim da apelujem na sve ljude... da ne reaguju pretjerano emotivno. Ne treba da stvaramo atmosferu pretjeranog moralnog pritiska, gdje se pobjede očekuju svake nedelje, pa čak i svakog dana", kazao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski lider je na Twitteru iskazao zahvalnost Predstavničkom domu američkog Kongresa, koji je odobrio još 40 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Ovu mjeru tek mora da odobri i Senat, a ona uključuje 7 milijardi dolara više nego što je predsjednik SAD Joe Biden tražio.

Biden je rekao da je njegova administracija "skoro iscrpila" svoja postojeća ovlašctenja da šalje oružje i drugu vojnu opremu iz zaliha Pentagona.

„Dodatni resursi uključeni u ovaj zakon će nam omogućiti da pošaljemo više oružja, poput artiljerije, oklopnih vozila i municije“, navela je u saopštenju portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske snage uspjele da iz drona pogode rusku protivvazdušnu odbranu i da opremaju brodove, dok Rusija pokušava da pojača garnizon na ostrvu Zminji.

U utorak je napadnuta Odesa, rekli su ukrajinski zvaničnici i dodali da je u raketnim napadima na tržni centar i skladište poginula najmanje jedna osoba.

Borbe su intenzivirane u istočnoj i južnoj Ukrajini posljednjih nedelja, nakon što je Moskva povukla trupe iz drugih dijelova zemlje.

Međutim, Avril Haines, američka direktorka Nacionalne obavještajne službe, rekla je obavještajci procjenjuju da ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti zadovoljan zauzimanjem istočne Ukrajine, ako do toga uopšte i dođe.

„Procjenjujemo da se predsjednik Putin sprema za produženi sukob u Ukrajini, tokom kojeg namjerava da postigne ciljeve izvan Donbasa“, rekla je Haines.

XS
SM
MD
LG