Linkovi

Kontraofanziva ukrajinskih snaga na istoku


Pogled na postrojenja čeličane Azovstal, poslednjeg uporišta ukrajinskih branlaca u Marijupolju, Ukrajina, 21. aprila 2022.
Pogled na postrojenja čeličane Azovstal, poslednjeg uporišta ukrajinskih branlaca u Marijupolju, Ukrajina, 21. aprila 2022.

Ukrajina je saopštila u utorak da su njene snage ponovo osvojile sela koja su bila pod kontrolom ruskih trupa, u okviru velike kontraofanzive na sjeveroistoku zemlje koja bi mogla da označi preokret u ratu, prenosi agencija Reuters.

Tetjana Apatčenko, portparolka glavnh ukrajinskih snaga blizu Harkova, potvrdila je da su ukrajinske trupe proteklih dana zauzele naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Borščova i Slobožanske.

Jurij Saks, savjetnik ministra odbrane, rekao je da je ruska artiljerija uspješno potisnuta van dometa dijelova Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada koji je pod napadima od početka rata.

"Vojne operacije ukrajinskih oružanih snaga oko Harkova, naročito sjeverno i sjeveroistočno od grada, su na neki način uspješna priča. Ukrajinska vojska uspjela je da potisne ove ratne kriminalce do linije van dometa njihove artiljerije", rekao je Saks za Reuters.

Kontranapad bi mogao da signalizira novu fazu u ratu, s obzirom na to da je Ukrajina sada krenula u ofanzivu nakon višenedeljnog ruskog napada koji su ukrajinske trupe uglavnom uspjele da odbiju.

Potiskivanjem ruskih snaga, koje su okupirale predgrađa Harkova od prvih dana rata, Ukrajinci se približavaju lancima snabdijevanja koji su podrška glavnom ruskom napadu dalje na jugu.

Na jugu, najmanje stotinu civila ostalo je u čeličani koja je pod snažnom ruskom vatrom u gradu Mariupolju na jugu Ukrajine, rekao je u utorak pomoćnik gradonačelnika tog grada.

Mariupolj je izdržao najrazornije borbe u ratu u Ukrajini. Čeličana Azovstal je poslednji dio grada koji je još uvek u rukama ukrajinskih boraca. Ukrajina je ranije nagovijestila da su svi civili napustili Azovstal, a Rusija je saopštila da je evakuacija civila iz fabrike završena.

U Odesi, vatrogasci su do ranih jutarnjih sati gasili požare nakon što su ruske rakete pogodile tu crnomorsku luku. Jedna osoba je poginula, a petoro povrijeđeno kada je sedam reketa pogodilo jedan tržni centar i skladište, saopštile su ukrajinske oružane snage.

Spasilačke ekipe pretražuju ruševine, a ukrajinske hitne službe saopštile su da su svi požari ugašeni.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG