Linkovi

SAD: Predstavnički dom odobrio 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini


Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, u pokušaju da se obezibijedi redovan dotok oružja u tu zemlju i pomogne Kijevu u borbi sa Rusijom.

Predstavnički dom usvojio je zakon sa 368 za prema 57 protiv, a svaki glas protiv došao je od republikanaca. Zakon sada ide u Senat za koji se očekuje da brzo reaguje.

Predsjednik SAD Joe Biden je ranije zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini, ali su članovi Kongresa odlučili da povećaju vojno i humanitarno finansiranje.

„Ovaj zakon će zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu nacionalnu bezbjednost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu“, rekla je demokratska predstavnica Roza Delauro.

Biden je pozvao Kongres da brzo djeluje, kako bi on mogao da potpiše zakon i što prije stupi na snagu - prije nego što tekuća pomoć Ukrajini istekne u maju.

Da bi ovaj zakon bio usvojen u Senatu, gdje demokrate imaju tijesnu većinu, potrebna im je i podrška republikanaca - od kojih su se neki usprotivili zakonu jer smatraju da se previše novca američkih poreskih obveznika šalje u inostranstvo.

Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u SAD apelovala je na pomoć i demokratskih i republikanskih senatora.

„Bila je to veoma iskrena i lako razumljiva poruka: Njihovi ljudi umiru, ponestaju im zalihe i municija. Brzo im treba naša pomoć. Molimo vas. Ubrzajte to“, rekao je demokratski senator Dik Durbin.

Republikanski senator Rob Portman rekao je da očekuje dovoljnu podršku republikanaca za prijedlog zakona kako bi on prošao kroz Senat.

„Mislim da će proći. Biće značajna podrška republikanaca“, rekao je on.

Paket uključuje 6 milijardi dolara za bezbjednosnu pomoć, uključujući obuku, opremu, oružje i podršku, zatim 8,7 milijardi dolara za popunu zaliha američke opreme poslate Ukrajini i 3,9 milijardi dolara za operacije Evropske komande.

Odobrava se i dodatnih 11 milijardi dolara koje predsjednik može da koristi u hitnim slučajevima, bez odobrenja Kongresa. Biden je tražio da taj paket bude 5 milijardi.

Novi paket pomoći takođe uključuje humanitarnu pomoć - 5 milijardi dolara za rješavanje globalne krize hrane zbog sukoba, a skoro 9 milijardi dolara namijenjeno je za fond ekonomske podrške Ukrajini.

Obezbjeđuje stotine miliona dolara za pomoć izbjeglicama i finansiranje rada na zaplijeni imovine oligarha povezanih sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

SAD su već Ukrajini dale oružje u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara, uključujući haubice, protivvazdušne sisteme, protivtenkovske rakete, dronove, municiju.

XS
SM
MD
LG