Linkovi

Najviši američki general upozorava da je Ukrajina na ivici


FILE - General Christopher Cavoli, commander of the U.S. European Command, addresses media in Brussels, Jan. 18, 2024. Cavoli told Congress on April 10, 2024, that Ukraine will be outgunned 10-to-1 by Russia within a matter of weeks if Congress does not approve aid soon.
FILE - General Christopher Cavoli, commander of the U.S. European Command, addresses media in Brussels, Jan. 18, 2024. Cavoli told Congress on April 10, 2024, that Ukraine will be outgunned 10-to-1 by Russia within a matter of weeks if Congress does not approve aid soon.

Upornost ukrajinskih trupa uskoro neće moći nositi s ruskim ljudstvom i projektilima ako američki zakonodavci ne odobre dodatnu sigurnosnu pomoć Ukrajini, rekao je zakonodavcima najviši američki general u Evropi,kao dio oštrog upozorenja o smjeru više od dvije-godine starog sukoba.

Američki vojni zvaničnici su posljednjih sedmica u više navrata upozoravali da su ruske snage uspjele ostvariti postepeni napredak u Ukrajini i da će ukrajinske snage na kraju posustati bez ponovne podrške SAD-a.

Svjedočeći pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma u srijedu, komandant Evropske komande SAD-a opisao je bojno polje grubim riječima.

Ako ne nastavimo da podržavamo Ukrajinu, Ukrajina će ostati bez artiljerijskih granata i u prilično kratkom roku će ostati bez protivvazdušnih presretača“, rekao je general Christopher Cavoli, objašnjavajući da Kijev zavisi od Sjedinjenih Država za tu ključnu municiju.

"Ne mogu da predvidim budućnost, ali mogu da uradim jednostavnu matematiku," rekao je. "Na osnovu mog iskustva u 37 i više godina u američkoj vojsci, ako jedna strana može da puca, a druga ne može da uzvrati, strana koja ne može da uzvrati, gubi."

Cavoli je također rekao da neuspjeh američkih zakonodavaca da odobre dodatni sigurnosni paket od 60 milijardi dolara već daje Rusiji značajnu prednost.

"Oni [Ukrajina] su sada nadjačani od strane ruske strane 5 prema 1," rekao je poslanicima. “To će odmah ići na 10 prema 1 za nekoliko sedmica".

Ne govorimo o mjesecima. Ne govorimo hipotetički”, rekao je Cavoli.

Više američkih zvaničnika upozorilo je da je ukrajinska vojska bila primorana da smanji artiljeriju i kapacitete protuzračne odbrane dok Kijev čeka da američki zakonodavci odobre dodatnu pomoć.

"Već vidimo posljedice neuspjeha da se prođe dopunski paket", rekla je pomoćnica ministra odbrane Celeste Wallander, svjedočeći zajedno s Cavolijem iz američke Evropske komande.

Ne moramo da zamišljamo“, rekla je ona, okrivljujući nedostatak artiljerije koju je obezbijedila SAD za „zašto ruski napadi prolaze“.

Taj dodatni paket odbrane usvojen je u američkom Senatu još u februaru, ali rukovodstvo u Predstavničkom domu do sada je odbijalo da iznese zakon na glasanje.

Tokom konferencije za novinare na Capitol Hilu u srijedu, predsjednik republikanskog Predstavničkog doma Mike Johnson rekao je da poslanici nastavljaju "aktivno raspravljati o našim opcijama na putu naprijed".

To je veoma komplikovana stvar u veoma komplikovanom trenutku. Sat otkucava i svi ovdje osjećaju hitnost toga”, rekao je Johnson. „Ali ono što je potrebno je da postignete konsenzus o tome, i to je ono na čemu radimo.”

Demokrate u Predstavničkom domu, međutim, izrazile su frustraciju zbog Johnsonovog odbijanja da raspiše glasanje.

Zastupnički dom je čekao mjesecima da odobri sigurnosni paket koji će pomoći u zaštiti Ukrajine”, rekao je predstavnik Adam Smith, najviši demokrata u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma. “Prije nekoliko sedmica, zakasnili smo. A sada je svaki dan po ekstremnoj cijeni naše sposobnosti da odvratimo Rusiju.

Još jedna demokrata u komitetu, predstavnica Elissa Slotkin, prekorila je Johnsona, rekavši da treba raspisati glasanje uprkos protivljenju male grupe republikanaca u Predstavničkom domu.

Moramo to iznijeti preko ciljne linije“, rekla je. "Prihvatam da je u opasnosti da izgubi posao zbog tog izbora, ali to je ono što je liderstvo - to je veliki momak u pantalonama i donošenje teških izbora."

Neki republikanci su, međutim, osudili demokratske zakonodavce za ono što su opisali kao pogrešne prioritete.

"Imamo stotine hiljada Amerikanaca koji umiru, predoziranja fentanilom, seksualna trgovina djecom i ljudima, a da ne spominjemo više od 178 zemalja koje prelaze našu granicu", rekao je republikanski predstavnik Cory Mills.

Ali, čekajte, to nije prioritet. Osigurajmo granice Ukrajine”, rekao je.

Katherine Gypson iz Glasa Amerike doprinijela je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG