Linkovi

Američki najviši vojni lideri pred Kongresom: O budžetu Pentagona, podršci Izraelu i Ukrajini


Američki ministar odbrane Lloyd Austin, lijevo, i predsjedavajući Združenog štaba zračnih snaga, general Charles Brown, učestvuju na virtuelnom sastanku ukrajinske kontakt grupe za odbranu u Pentagonu, ispred Washingtona, 22. novembra 2023.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin, lijevo, i predsjedavajući Združenog štaba zračnih snaga, general Charles Brown, učestvuju na virtuelnom sastanku ukrajinske kontakt grupe za odbranu u Pentagonu, ispred Washingtona, 22. novembra 2023.

Ministar odbrane Lloyd Austin i predsjedavajući Združenog načelnika general Charles Brown Jr. svjedočili su u utorak na Capitol Hillu o Pentagonovom budžetu od 850 milijardi dolara za 2025. dok su ostala pitanja da li će zakonodavci podržati trenutne potrebe za potrošnjom za Izrael ili Ukrajinu.

Saslušanje u Senatu bilo je prvi put da su zakonodavci s obje strane mogli ispitati najviše civilno i vojno rukovodstvo Pentagona o izraelskoj strategiji administracije nakon smrtonosnog udara zemlje na humanitarne radnike Svjetske centralne kuhinje u Gazi. To također slijedi nakon kontinuiranih očajničkih molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Kijev izgubiti rat od Rusije ako SAD uskoro ne pomognu.

U svojim uvodnim izjavama, i Austin i Brown su naglasili da je njihov budžet za 2025. i dalje oblikovan imajući na umu dugoročni strateški cilj vojske – da spremne snage i oružje za potencijalni budući sukob s Kinom. Oko 100 milijardi dolara od ovogodišnjeg zahtjeva izdvojeno je za novi svemir, nuklearno oružje i sisteme cyber ratovanja u koje vojska kaže da sada mora ulagati prije nego što ga sposobnosti Pekinga nadmaše.

Ali sukobi u Ukrajini i Izraelu predstavljaju izazov za duboko podijeljeni Kongres i rezultirali su mjesecima kašnjenja u provođenju prošlogodišnjeg budžeta za odbranu, koji su zakonodavci usvojili tek prije nekoliko sedmica.

Austinove uvodne riječi su privremeno prekinuli demonstranti koji su podigli palestinsku zastavu i vičući mu da prestane slati oružje Izraelu. "Prestanite sa genocidom", rekli su, dižući u vazduh ruke, obojene u crveno.

Pentagon je prikupio oko 300 miliona dolara municije za slanje Kijevu u martu, ali ne može poslati više bez podrške Kongresa, a odvojeni dodatni zakon od 60 milijardi dolara koji bi finansirao te napore je u zastoju mjesecima.

"Cijena američkog vodstva je stvarna. Ali je daleko niža od cijene američke abdikacije", rekao je Austin senatorima.

Ako Kijev padne, to bi moglo ugroziti ukrajinske baltičke susjede članice NATO-a i potencijalno uvući američke trupe u dugotrajni evropski rat. Ako milioni ljudi umru u Gazi zbog gladi, to bi moglo razbjesniti arapske susjede Izraela i dovesti do mnogo šireg, smrtonosnijeg bliskoistočnog sukoba - onog koji bi također mogao naštetiti američkim trupama i odnosima SAD u regiji decenijama.

Pentagon je mjesecima pozivao Kongres da podrži novu pomoć Ukrajini, ali bezuspješno, i pokušao je hodati opasnom linijom između odbrane svog saveznika Izraela i održavanja veza s ključnim regionalnim arapskim partnerima. Frakcije militantnih grupa koje podržava Iran, uključujući Hute u Jemenu i grupe Islamskog otpora širom Iraka i Sirije, iskoristile su akcije Izraela u Gazi kao poklič za okupljanje za udar na interese SAD-a. Tri pripadnika američke vojske već su ubijena u pojačanim napadima dronovima i projektilima na američke baze u regionu.

Šest američkih vojnih brodova s osobljem i komponentama za izgradnju pristaništa za humanitarnu pomoć također je još uvijek na putu za Gazu, ali ostaju pitanja kako će hrana koja stigne na pristanište biti bezbjedno distribuirana unutar devastirane teritorije.

Zakonodavci također vide zahtjeve kod kuće. Mjesecima je šačica njenih krajnje desničarskih članova sprječavala Kongres da odobri dodatni novac ili oružje za Ukrajinu dok se ne riješe domaće potrebe poput obuzdavanja migranata na južnoj američkoj granici.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanaca Mike Johnson već se suočava sa pozivom da ga se smijeni s mjesta predsjednika republikanske republičke poslanike, jer Johnson pokušava pronaći kompromis koji bi pomaknuo pomoć Ukrajini naprijed.

Što se tiče Izraela, napad na Svjetsku centralnu kuhinje doveo je do promjene tona predsjednika Joea Bidena o tome kako Izrael mora zaštititi civilni život u Gazi i natjerao desetine demokrata u Predstavničkom domu, uključujući bivšu predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, da pozovu Bidena da zaustavi prijenos oružja u Izrael.

Polovina stanovništva Gaze gladuje i na ivici je gladi zbog strogih ograničenja Izraela na propuštanje kamiona pomoći.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG