Linkovi

SAD predaju Ukrajini oružje zaplijenjeno s iranskih brodova koji su se uputili jemenskim Hutima


AK-47 jurišne puške se nalaze na palubi razarača sa navođenim projektilima USS The Sullivans, 7. januara 2023. Američka mornarica zaplijenila je puške i drugo oružje s brodova iz Irana koji su bili na putu za jemenske Huti pobunjenike. (Fotografija američke mornarice preko AP-a)
AK-47 jurišne puške se nalaze na palubi razarača sa navođenim projektilima USS The Sullivans, 7. januara 2023. Američka mornarica zaplijenila je puške i drugo oružje s brodova iz Irana koji su bili na putu za jemenske Huti pobunjenike. (Fotografija američke mornarice preko AP-a)

Američka vojska saopćila je u utorak da je Ukrajini predala malokalibarsko oružje i municiju koje je zaplijenila od iranskih snaga dok su ih pokušavale isporučiti pobunjenicima Huti koje podržava Teheran u Jemenu.

Skladište je uključivalo više od 5.000 komada jurišnog oružja AK-47, granata na raketni pogon, mitraljeza, snajperskih pušaka i više od 500.000 komada municije koje su SAD zaplijenile sa četiri broda između maja 2021. i februara 2023. godine, saopštila je Centralna komanda SAD-a.

"Ovo oružje će pomoći Ukrajini u odbrani od ruske invazije" i dovoljno je materijala za opremanje brigade, saopćile su SAD.

Bez obzira na to, Ukrajina se suočava s nedostatkom oružja, dijelom zbog toga što je desničarski kontingent republikanskih poslanika u Zastupničkom domu američkog Kongresa koji se protivi većoj pomoći Ukrajini do sada uspješno blokirao razmatranje 60 milijardi dolara nove pomoći SAD u oružju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson rekao je da će tu mjeru staviti na glasanje kasnije ove sedmice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će snage Kijeva izgubiti dvogodišnji rat od Rusije bez dodatnog američkog naoružanja.

Huti od novembra gađaju komercijalna plovila u Crvenom moru i Adenskom zaljevu na putu za Izrael i vraćaju se iz njega, napadi za koje kažu da su u znak solidarnosti s militantima Hamasa u njihovom šestomjesečnom ratu s Izraelom.

"Podrška Irana oružanim grupama prijeti međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti, našim snagama, diplomatskom osoblju i građanima u regiji, kao i onima naših partnera", rekla je američka vojska. "Nastavit ćemo činiti sve što možemo da rasvijetlimo i zaustaviti destabilizirajuće aktivnosti Irana."

Washington je početkom oktobra izvršio sličan transfer zaplijenjenog oružja Ukrajini, obezbjeđujući 1,1 milion komada municije kalibra 7,62 mm koja je takođe oduzeta od iranskih snaga na putu za Jemen.

Sjedinjene Države su sredinom marta objavile paket pomoći Kijevu od 300 miliona dolara — prvi od decembra — koji uključuje protuavionsko i protutenkovsko oružje i artiljerijske granate, ali su tada upozorile da će isteći nakon nekoliko sedmica.

Pentagon je finansirao taj paket koristeći novac ušteđen na drugim kupovinama.

U međuvremenu, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron susreo se u utorak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu u sklopu putovanja kako bi potaknuo američke zvaničnike da podrže veću pomoć Ukrajini.

Predsjednik Joe Biden je više puta pozivao Johnsona i druge republikanske protivnike da podrže ukrajinski sigurnosni zakon. Neki republikanci u Predstavničkom domu rekli su da bi fokus umjesto toga trebao biti na domaćim prioritetima, kao što je osiguranje granice između SAD-a i Meksika od naleta migranata koji prelaze u SAD.

Cameron je u izjavi rekao: "Uspjeh Ukrajine i neuspjeh [ruskog predsjednika Vladimira] Putina od vitalnog su značaja za američku i evropsku sigurnost."

"Alternativa bi samo ohrabrila Putina u daljim pokušajima da silom prekroji evropske granice i jasno bi se čula u Pekingu, Teheranu i Sjevernoj Koreji", rekao je Cameron.

Ukrajinski zvaničnici zatražili su od saveznika da pruže veću vojnu pomoć, posebno sa sistemima za odbranu ukrajinskog neba od ruskih svakodnevnih dronova i raketnih napada.

Ukrajinske zračne snage izvijestile su u utorak da ju je Rusija tokom noći gađala sa četiri navođene rakete i 20 dronova.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je svih 20 bespilotnih letjelica, a presretanja su obavljena iznad regiona Nikolajev, Odesa, Herson, Dnjepropetrovsk, Poltava, Vinica i Lavov, saopštile su vazdušne snage.

Maksym Kozytskyi, regionalni guverner u Lavovu, prijavio je štetu na kritičnom infrastrukturnom objektu zbog olupine dronova.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da su krhotine koje su padale sa oborenog drona uništile dalekovode i oštetile kuću.

Rusija se također branila od ukrajinskih napada dronovima.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je u utorak da je uništilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad regije Belgorod i dvije druge iznad regije Voronjež.

Ruske snage oborile su ukrajinski projektil kod obale Krima, saopštilo je ministarstvo.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Reutersa, Associated Pressa i agencije France-Presse.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG