Linkovi

Medvedev: Napad na Krim izazvat će odgovor 'Sudnjeg dana'


Crimea
Crimea

Odbijanje Ukrajine i zapadnih sila da priznaju kontrolu Moskve nad Krimom predstavlja "sistemsku prijetnju" za Rusiju i svaki vanjski napad na regiju izazvat će odgovor "Sudnjeg dana", rekao je u nedjelju bivši predsjednik Dmitrij Medvedev.

Rusija je anektirala crnomorski poluotok Krim od Ukrajine 2014. nakon što je promoskovski predsjednik u Kijevu svrgnut usljed masovnih uličnih prosvjeda. Moskva je tada također poduprla proruske naoružane separatiste u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

U slučaju napada na Krim, Medvedeva je citirala novinska agencija TASS: "Sudnji dan će doći vrlo brzo i teško. Bit će ga vrlo teško sakriti."

Medvedev nije razjašnjavao, ali je prethodno upozorio Sjedinjene Države na opasnosti od pokušaja kažnjavanja nuklearne sile poput Rusije zbog njezinih postupaka u Ukrajini, rekavši da bi to moglo ugroziti čovječanstvo.

Medvedev i Putin
Medvedev i Putin

Njegovi su komentari objavljeni dan nakon što je ukrajinski dužnosnik sugerirao da bi Krim, koji većina svijeta još uvijek priznaje kao dio Ukrajine, mogao biti meta za rakete američke proizvodnje HIMARS, koje je Kijev nedavno rasporedio dok se bori protiv ruskih snaga.

Ranije u nedjelju, novinska agencija Interfax citirala je Medvedeva koji je rekao veteranima Drugog svjetskog rata: "Ako bilo koja druga država, bila to Ukrajina ili zemlje NATO-a, vjeruje da Krim nije ruski, onda je to sistemska prijetnja za nas."

"Ovo je izravna i eksplicitna prijetnja, posebno s obzirom na ono što se dogodilo Krimu. Krim se vratio u Rusiju", rekao je Medvedev, koji sada služi kao zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Vadym Skibitskyi, dužnosnik ukrajinske vojne obavještajne službe, upitan je u subotu u televizijskom intervjuu može li se HIMARS koristiti na ciljevima na Krimu.

Kazao je da je Rusija izvela udare na ukrajinski teritorij s Krima i Crnog mora te su to također opravdane mete.

Krim je od posebne strateške važnosti za Rusiju jer uključuje sjedište njene crnomorske flote u Sevastopolju.

XS
SM
MD
LG