Linkovi

Rusija nastoji da uništi zapadne artiljerijske sisteme u Ukrajini


MLRS sistem
MLRS sistem

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je generalima da daju prioritet uništavanju ukrajinskih raketa dugog dometa i topničkog oružja nakon što je oružje isporučeno sa Zapada korišteno za napad na ruske opskrbne linije.

Gotovo pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, ruske snage prodiru kroz područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i sada zauzimaju oko petinu zemlje.

Shoigu, jedan od Putinovih najbližih saveznika, pregledao je skupinu Vostok koja se bori u Ukrajini, priopćilo je ministarstvo obrane.

Shoigu je "naložio zapovjedniku da prednost da neprijateljskom raketnom i topničkom oružju dugog dometa", priopćilo je ministarstvo obrane.

Ministarstvo je priopćilo da je oružje korišteno za granatiranje stambenih područja Donbasa pod ruskom kontrolom i za namjerno paljenje polja pšenice i silosa za skladištenje žitarica. Reuters nije uspio provjeriti izvješća s bojnog polja ni s jedne strane.

Služba vijesti Zvezda prikazala je Šojgua, odjevenog u borbenu odoru, kako govori zajedno sa zamjenikom ministra obrane Yunus-Bek Jevkurovim.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučili su Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara otkako je Rusija izvršila invaziju 24. veljače, uključujući oružje dugog dometa za koje Kijev kaže da počinje pomagati na bojnom polju.

Ukrajina kaže da je izvela niz uspješnih napada na 30 ruskih logističkih centara i centara za streljivo, koristeći nekoliko raketnih sustava za višestruko lansiranje koje je nedavno isporučio Zapad.

Moskva je naglasila svoje napade na oružje koje isporučuje Zapad u svojim brifinzima ministarstva obrane i optužuje Ukrajinu za korištenje dalekometnog oružja za napade na stambena područja u regijama Donbasa pod kontrolom separatista.

Vođa separatista Denis Pušilin rekao je u četvrtak da su dvije osobe ubijene kada su ukrajinske snage granatirale autobusnu stanicu u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini koji drže separatisti.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Herashchenko optužio je na društvenim mrežama ruske snage za napad na središte Donjecka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG