Linkovi

Biden se izvinio Zelenskom zbog višemjesečnog kašnjenja isporuka oružja, što je omogućilo ruski napredak


Biden Zelenskyy Washington
Biden Zelenskyy Washington

Američki predsjednik Joe Biden u petak se prvi put javno izvinio Ukrajini zbog višemjesečnog kongresnog zastoja u američkoj vojnoj pomoći koji je omogućio Rusiji da postigne dobitke na bojnom polju.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy apelirao je na dvostranačku podršku SAD-a „kao što je to bilo za vrijeme Drugog svjetskog rata .

Govoreći u Parizu, dan nakon što su obojica prisustvovali ceremoniji obilježavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji na Dan D, Biden se izvinio ukrajinskom narodu što sedmicama nije znao da li će biti više pomoći, dok su konzervativni republikanci u Kongresu zaustavljali paket vojne pomoći Ukrajini šest mjeseci.

Ipak, demokratski predsjednik je insistirao da američki narod dugo stoji uz Ukrajinu. „Još smo unutra. Potpuno. Temeljno”, rekao je.

Izvinjenje — i molba Zelenskog za čvrstu podršku, srodnu savezničkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu — poslužili su kao podsjetnik da su unatoč svim Bidenovim pričama o nepokolebljivoj privrženosti SAD-a Ukrajini, doveli do neposlušnosti među republikancima u Kongresu i izolacionističkog naprezanja u američkoj politici do ruskih dobitaka na bojnom polju.

I, iako bez pažnje, bauk kandidature Donalda Trumpa nadvio se nad diskusijom, budući da je bivši republikanski predsjednik i pretpostavljeni kandidat pozitivno govorio o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i izazvao zabrinutost Ukrajine da će pozvati da ustupi teritoriju kako bi okončao sukob.

Zelenskyy je tražio da svi Amerikanci podrže odbranu njegove zemlje od ruske invazije i zahvalio je zakonodavcima što su se na kraju okupili da odobre paket oružja, što je Ukrajini omogućilo da zaustavi rusko napredovanje posljednjih sedmica.

"Veoma je važno da u ovom jedinstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, svi američki ljudi ostanu uz Ukrajinu kao što je to bilo tokom Drugog svjetskog rata", rekao je Zelenskyy. "Kako su Sjedinjene Države pomogle da se spasu ljudski životi, da se spase Evropa. I računamo na vašu stalnu podršku da stojite s nama rame uz rame."

Artiljerijski projektili kalibra 155 mm M795 pohranjeni su za otpremu u druge objekte kako bi se završio proizvodni proces u fabrici municije Scranton Army u Scrantonu, Pensilvanija, četvrtak, 13. aprila 2023.
Artiljerijski projektili kalibra 155 mm M795 pohranjeni su za otpremu u druge objekte kako bi se završio proizvodni proces u fabrici municije Scranton Army u Scrantonu, Pensilvanija, četvrtak, 13. aprila 2023.

Sjedinjene Države su daleko najveći dobavljač ratne podrške Kijevu, a Ukrajina pokušava odbiti intenzivnu rusku ofanzivu u istočnim dijelovima zemlje. Napor je fokusiran na ukrajinske pogranične regije Harkov i Donjeck, ali ukrajinski zvaničnici kažu da bi se mogao proširiti jer veća ruska vojska nastoji pokazati svoju prednost.

Ofanziva nastoji da iskoristi nedostatak municije i trupa u Kijevu duž linije fronta od oko 1.000 kilometara.

Spori tempo isporuke obećanog zapadnog naoružanja dugo je frustrirao Zelenskog, kao i Bidenovo oklijevanje oko isporuke više hardvera iz straha da ne isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina. To je izazvalo napetost u njihovoj vezi.

SAD će Ukrajini poslati oko 225 miliona dolara vojne pomoći, najavio je u petak Biden. Najnoviji paket uključuje municiju za raketni sistem visoke pokretljivosti ili HIMARS, kao i minobacačke sisteme i niz artiljerijskih metaka, rekli su američki zvaničnici u četvrtak.

Biden je kao dodatnu pomoć na svom sastanku sa Zelenskim označio novac za "rekonstrukciju električne mreže" u Ukrajini, a referentni pomoćnici su rekli da je dodatni sistem protuzračne odbrane i proturaketne odbrane u novom paketu.

Biden i Zelenski prisustvovali su u četvrtak obilježavanju godišnjice Dana D u Normandiji, u sjevernoj Francuskoj, zajedno sa evropskim liderima koji su podržali napore Kijeva u ratu. Biden je obećao da "nećemo otići" iz Ukrajine, povlačeći direktnu liniju od borbe za oslobođenje Evrope od nacističke dominacije do današnjeg rata protiv ruske agresije.

Ukrajina svoju borbu protiv snaga Kremlja prikazuje kao sukob između zapadne demokratske slobode i ruske tiranije. Rusija kaže da se brani od prijetećeg širenja vojnog saveza NATO-a na istok.

U 20-minutnom govoru u petak u Narodnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, Zelenski je povukao paralelu sa žrtvama tokom Drugog svjetskog rata i trenutnom borbom njegove zemlje.

Ova bitka je raskrsnica“, rekao je Zelenski. „Trenutak u kojem sada možemo pisati istoriju onako kako nam je potrebna. Ili možemo postati žrtve istorije kako to odgovara... našem neprijatelju.”

Zelenskyy, koji je govorio na ukrajinskom, često je prekidan aplauzima i ovacijama poslanika. Izazvao je ovacije kada je na francuskom rekao: „Draga Francuska, hvala ti što si stala na našu stranu dok branimo život.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u međuvremenu kasno u četvrtak najavio da će Francuska dostaviti Ukrajini svoj borbeni avion Mirage.

Macron je glasno podržavao Ukrajinu. Rekao je u februaru da nije "isključeno" postavljanje zapadnih trupa na teren u Ukrajini.

Zelenski je započeo dan sastanaka u Parizu zvaničnom ceremonijom dočeka kod spomenika invalidima sa zlatnom kupolom, na mjestu Napoleonove grobnice.

Tokom dana, Zelensky je trebao posjetiti proizvođača oružja Nexter u Versaillesu, koji proizvodi samohodne haubice Cezar koje je među oružjem koje Francuska daje kijevskim snagama.

Takođe je trebalo da se sastane sa Makronom u Jelisejskoj palati.

Putovanja Zelenskog u inostranstvo imaju za cilj da zadrže Ukrajinu u očima javnosti, osiguraju veću vojnu pomoć u borbi protiv ruske invazije i osiguraju dugoročnu podršku Zapada kroz bilateralne saveze.

Francuska i Ukrajina su u februaru potpisale 10-godišnji bilateralni sporazum o sigurnosti. Zelensky je od tada potpisao slične bilateralne sporazume sa mnogim evropskim zemljama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG