Linkovi

Ukrajina počela koristiti američko oružje za napade unutar Rusije, tvrde senator i zapadni zvaničnik


Lansiranje projektila iz američkog vojnog HIMARS sistema tokom zajedničkih vojnih vježbi na poligonu u sjevernoj Australiji u sklopu vježbe Talisman Sabre, u Shoalwater Bayu, 22. jula 2023
Lansiranje projektila iz američkog vojnog HIMARS sistema tokom zajedničkih vojnih vježbi na poligonu u sjevernoj Australiji u sklopu vježbe Talisman Sabre, u Shoalwater Bayu, 22. jula 2023

Ukrajina je posljednjih dana koristila američko oružje za napad na Rusiju, tvrdi američki senator i zapadni zvaničnik upoznat s tim pitanjem.

Oružje je korišteno prema nedavno odobrenim smjernicama predsjednika Joea Bidena, dozvoljavajući korištenje američkog oružja za napade unutar Rusije u ograničene svrhe odbrane Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Zvaničnik nije bio ovlašten da javno komentariše osjetljivu temu i govorio je pod uvjetom anonimnosti. Republikanski senator Mike Rounds iz Južne Dakote, član Senatskog komiteta za oružane snage, potvrdio je udare američkim oružjem, ali nije rekao kako je informiran.

Bidenova direktiva dozvoljava da se oružje koje isporučuje SAD koristi za napad na ruske snage koje napadaju ili se spremaju za napad. To ne mijenja američku politiku koja usmjerava Ukrajinu da ne koristi američki ATACMS ili rakete dugog dometa i drugu municiju za ofanzivne napade unutar Rusije, rekli su američki zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici pojačali su pozive SAD-u da dozvole snagama Kijeva da se brane od napada sa ruske teritorije. Harkov se nalazi samo 20 kilometara od ruske granice i bio je pod pojačanim ruskim napadom.

U napredovanju u oblasti sjeveroistoka Harkova, ruske snage su iskoristile dugo odlaganje dopunjavanja američke vojne pomoći. Osim toga, neadekvatna vojna proizvodnja zapadne Evrope usporila je ključne isporuke na bojnom polju za Ukrajinu.

U utorak je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao novinarima da ne može potvrditi da je Ukrajina upotrijebila američko oružje na ciljevima u Rusiji.

"Jednostavno nismo u poziciji iz dana u dan da znamo tačno na šta Ukrajinci pucaju", rekao je Kirby. “To je svakako na taktičkom nivou.

Prema izvještaju Instituta za proučavanje rata od 3. juna, ukrajinske snage su

1. juna udarile na rusku bateriju protivvazdušne odbrane S-300/400 u oblasti Belgorod, vjerovatno raketnim sistemom visoke pokretljivosti ili HIMARS.

Sistem protivvazdušne odbrane bio je lociran otprilike 60 kilometara od trenutne linije fronta u oblasti Harkova i više od 80 kilometara od grada Harkova, koji je u dometu HIMARS-a, prijavljeno je institutu.

Potvrda o napadima dolazi kada je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy posjetio Katar, koji je, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bio posrednik u razmjeni zarobljenika i drugim pregovorima između Rusije i Ukrajine od početka rata.

Zelenski se sastao sa vladajućim emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem. U čitanju državne novinske agencije Katara opisano je da su razgovarali o načinima "za zaustavljanje borbi, zaštitu civila i održavanje svih kanala komunikacije otvorenim za rješavanje krize dijalogom i diplomatskim sredstvima".

Rounds je rekao da se slaže s Bidenovom odlukom da dozvoli korištenje američkog oružja za napade na Rusiju pod ograničenim okolnostima.

"Nemam problema s Ukrajinom koja koristi ATACMS i tako dalje i svu artiljeriju koju imamo da bi mogli da ih uklone prije nego što nanesu još više štete Ukrajini", rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG