Linkovi

Bahmut: Najveći ukrajinski napredak u zadnjih 6 mjeseci


Moskva je u petak priznala da su se njene snage povukle sjeverno od ukrajinskog grada Bakhmuta nakon nove ukrajinske ofanzive, u povlačenju koje je vođa ruske privatne vojske Wagner nazvao razbijanjem.

Neuspjeh za Rusiju, koji je uslijedio nakon sličnih izveštaja o ukrajinskom napredovanju južno od grada, sugeriše koordinisan pritisak Kijeva da opkoli ruske snage u Bahmutu, glavni cilj Moskve mesecima tokom najkrvavije borbe u ratu.

U tri dana kontraofanzivnih aktivnosti, ukrajinske oružane snage u sektoru Bakhmut oslobodile su 17,3 kvadratnih kilometra teritorije", rekao je Serhiy Cherevatyi, portparol grupe ukrajinskih snaga "istok"u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Obje strane sada izvještavaju o najvećem ukrajinskom dobitku u posljednjih šest mjeseci, iako je Ukrajina dala malo detalja i umanjila sugestije da je dugo planirana kontraofanziva zvanično počela.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je Ukrajina pokrenula napad sjeverno od Bakhmuta s više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova, što bi, ako se potvrdi, predstavljalo najveću ukrajinsku ofanzivu od novembra.

Rusi su odbili 26 napada, ali su se trupe u jednoj oblasti povukle i pregrupisale na povoljnijim položajima u blizini rezervoara Berkhivka sjeverozapadno od Bakhmuta, rekao je Konašenkov.

Jevgenij Prigožin, šef Wagnerovih snaga koje su predvodile kampanju u gradu, rekao je u audio poruci: "Ono što je Konašenkov opisao, nažalost, zove se 'razbijanje', a ne pregrupisavanje".

U zasebnoj video poruci, Prigožin je rekao da su Ukrajinci zauzeli uzvišenje iznad Bakhmuta i otvorili glavni autoput koji vodi u grad sa zapada.

"Gubitak akumulacije Berkhivka - gubitak ove teritorije od koje su odustali - to je 5 kvadratnih kilometara, samo danas", rekao je Prigozhin.

"Neprijatelj je potpuno oslobodio put Chasiv Yar-Bakhmut koji smo blokirali. Neprijatelj je sada u mogućnosti da koristi ovaj put, a kao drugo, zauzeli su taktičko uzvišenje ispod kojeg se nalazi Bakhmut", rekao je Prigozhin, koji je više puta osudio rusku regularnu vojsku u protekloj sedmici jer nije opskrbila svoje ljude u Bakhmutu.

Ruski zvaničnici rekli su da su dvije rakete pogodile industrijski kompleks u Lugansku, na teritoriji koju su okupirali Rusi, oko 100 km iza fronta. Na snimku objavljenom na internetu vide se ogromni stubovi dima iznad grada. Udar, neposredno izvan dometa glavnih raketa na bojnom polju koje je Ukrajina prethodno rasporedila, uslijedio je dan nakon što je Britanija objavila da šalje krstareće rakete većeg dometa.

Čini se da je ukrajinsko napredovanje u blizini Bakhmuta počelo u utorak kada je ukrajinska jedinica jugozapadno od grada saopštila da je porazila rusku brigadu, ponovo zauzevši dio teritorije. Prigožin je takođe rekao da je tamošnja ruska brigada pobjegla.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri situaciju u toj oblasti.

U svom večernjem izvještaju u petak, ukrajinska vojna komanda opisala je borbe u Bakhmutu i rusko granatiranje obližnjih gradova, ali nije spomenula bilo kakvo napredovanje ili rusko povlačenje.

Prigožin, čiji se borci bore da potisnu ukrajinske snage iz zapadnih predgrađa Bakhmuta, rekao je da se sjeverni i južni bokovi, koje čuvaju regularne ruske trupe, raspadaju. Rusko ministarstvo odbrane to negira.

U svom noćnom obraćanju, predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su Rusi "već interno spremni za poraz".

"Oni su već izgubili ovaj rat u svojim glavama. Moramo vršiti pritisak na njih svaki dan kako bi se njihov osjećaj poraza pretvorio u njihov bijeg, njihove greške, njihove gubitke."

PREKRETNICA

U Kostiantynivki, oko 20 km jugozapadno od Bakhmuta, vatrogasci su se borili sa požarom u kući koja se zapalila nakon što su je pogodile ruske granate.

"Udarila je u krov i krov se srušio. Moj komšija je izjurio napolje i počeo da viče tražeći pomoć", rekao je Oleksandr Lazorka, koji živi u susjedstvu. "Izvukli smo slijepu ženu - staricu ispod ruševina i tada je izbio požar."

15-mjesečni rat u Ukrajini je na prekretnici, nakon šest mjeseci tokom kojih je Kijev držao svoje trupe u defanzivi, dok je Rusija pokrenula zimsku kampanju koja je donijela najkrvaviju kopnenu borbu u Evropi od Drugog svjetskog rata, ali i oskudne dobitke.

Od početka ove godine, Kijev je primio stotine novih zapadnih tenkova i oklopnih vozila, zadržavajući ih u pripremi za kontraofanzivu za ponovno zauzimanje okupirane teritorije.

Ukrajinski zvaničnici su umanjili sugestiju da je njihova ofanziva već u toku: Zelenski je rekao u intervjuu ove sedmice da Kijevu treba više vremena da stigne oprema. Prigožin je to nazvao varljivim i rekao da je napredak Bakhmuta predstavljao početak kampanje Kijeva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG