Linkovi

Britanija isporučuje rakete dugog dometa u Kijev


Pripadnik vojske prolazi pored projektila MBDA Storm Shadow/Scalp na Farnborough Airshow-u, jugozapadno od Londona, 17. jula 2018.
Pripadnik vojske prolazi pored projektila MBDA Storm Shadow/Scalp na Farnborough Airshow-u, jugozapadno od Londona, 17. jula 2018.

Britanija šalje Ukrajini krstareće rakete dugog dometa kako bi joj pomogla u borbi protiv 14-mjesečne ruske invazije, izjavio je u četvrtak britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Raspoređivanje projektila Storm Shadow, s dometom od 250 kilometara, prva je poznata pošiljka vrste oružja koju je Kijev dugo tražio od svojih zapadnih saveznika.

Wallace je poslanicima u Donjem domu parlamenta rekao da projektili "sada ulaze ili su u samoj zemlji", ali nije rekao koliko.

Britanski mediji su izvijestili da će projektili dati Ukrajini kapacitet za napad iza linija fronta, uključujući i Krim koji je okupirala Rusija, koji je Moskva zauzela 2014. U izvještajima se navodi da se Ukrajina obavezala da neće koristiti rakete za napad na samu Rusiju.

Wallace je rekao da će se projektili koristiti za borbu protiv ruskih snaga na "ukrajinskoj suverenoj teritoriji". Britansku podršku Ukrajini okarakterisao je kao "odgovornu, kalibriranu, koordiniranu i okretnu. Jednostavno nećemo stajati po strani dok Rusija ubija civile."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG