Linkovi

Ukrajinska jedinica kaže da je ruska brigada pobjegla iz predgrađa Bakhmuta


Dim nakon eksplozije u Bahmutu
Dim nakon eksplozije u Bahmutu

Ukrajinska vojna jedinica saopćila je u srijedu da je razbila rusku pješadijsku brigadu sa teritorije u blizini Bakhmuta, tvrdeći da potvrđuje izjavu šefa ruske privatne vojske Wagner da su ruske snage pobjegle.

Moskva nije komentarisala izveštaje ni sa jedne strane da je njena 72. zasebna motorizovano-pješadijska brigada napustila svoje položaje na jugozapadnoj periferiji Bakhmuta.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar, a Reuters nije mogao nezavisno potvrditi situaciju u toj oblasti.

Ruska brigada se obično formira od nekoliko hiljada vojnika. Ovaj grad na istoku Ukrajine bio je glavna meta ogromne zimske ofanzive Moskve i poprište najkrvavijih kopnenih borbi u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin, koji je više puta optuživao regularne oružane snage Moskve da nisu na adekvatan način podržale njegovu privatnu vojsku koja je vodila borbu u Bakhmutu, rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje.

"Naša vojska bježi. 72. brigada je jutros izgubila tri kvadratna kilometra, gdje sam izgubio oko 500 ljudi", rekao je Prigožin.

U saopćenju tokom noći, Treća zasebna jurišna brigada Ukrajine je rekla: "To je službeno. Prigožinov izvještaj o bijegu ruske 72. samostalne motorizovane brigade iz blizine Bakhmuta i '500 leševa' Rusa ostavljenih je istinit."

"Treća jurišna brigada je zahvalna na publicitetu o našem uspjehu na frontu."

Rano u srijedu, jedinica, formirana od ukrajinskog nacionalističkog bataljona Azov, ponovo je objavila snimak jednog od osnivača Azova, Andrija Biletskog, koji je rekao da su njegove snage "porazile" rusku brigadu.

“U stvari, 6. i 7. eskadrila ove brigade su skoro u potpunosti uništene, uništena je brigadna obavještajna služba, uništen je veliki broj borbenih vozila, odveden je značajan broj zarobljenika”, rekao je on.

„Napadi su izvedeni na teritoriji širine 3 km i dubine 2,6 km, a cijela ova teritorija je potpuno oslobođena od ruskih okupacionih snaga.

Ukrajinski generalštab, koji obično prešućuje takve detalje iz svojih redovnih izvještaja, nije dao nikakav konkretan izvještaj o borbama u toj oblasti, osim što je rekao da je Rusija "izvela neuspješnu ofanzivu u gradu Bakhmut".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG